Batátový dort s červeným rybízem



Zavřete oči a zasněte se... Před Vámi se servíruje ten nejdokonalejší dort... Jak vypadá ten můj? Kyselý rybíz, kakaově hořký korpus a pořádný, hutný krém. A ještě než se Vám zatočí hlava z představy, kolik másla, bílé mouky a cukru by to bylo... Zkuste srolovat myší o kousek níž k receptu? Vidíte tam máslo, bílou mouku, cukr? Já ne a přesto jsem si neuvěřitelně pochutnala...

Dort by mohl směle posloužit jako narozeninový či k nějaké slavnostnější příležitosti nebo jen tak pro radost, protože radosti není nikdy dost. A i když se může zdát těžký do těchto letních dnů, určitě Vás neuzemní stejně jako ten tradiční s máslovým krémem. Navíc pěkně vychlazený z lednice... Promazaný je chia džemem. Tentokrát jsem zkusila "raw" verzi, žádné rozvařování ovoce, prostě jej jen rozmačkat, promíchat s chia semínky, dosladit libovolným sirupem, v mém podání agávový, a dát odstát do lednice, aby chia semínka vykonaly svou práci. Tmavá poleva v sobě skrývá sladkou bramboru, i díky kokosovému oleji krásně ztuhla.  Doporučuji polevy i těsto ochutnávat, ale decentně. Moje verze dortu byla méně sladká a věřím, že většina z Vás by volila určitě sladší dezert. Řešení? Prostě přislaďte... A pokud Vám džem či poleva zbyla? Žádná škoda, abych se Vám přiznala, záměrně jsem jich udělala víc... ono se nějaké to využití už najde :-)




Batátový dort s červeným rybízem (dortová forma 16 cm)

Inspirace: http://www.earthsprout.com


Rybízový chia džem

  • 1 hrnek kuliček červeného rybízu
  • 2 lžíce chia semínek
  • agávový sirup, množství dle preferencí

Poleva

  • 1 velká sladká brambora (cca 300 g)
  • 4 lžíce kakaového prášku
  • 4 lžíce agávového sirupu, i více
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu


Ze všeho nejdříve jsem si dala upéct batáty, na korpus a polevu. Stačí je vložit jen tak neoloupané do roztopené trouby asi na 180 stupňů zhruba na 30 - 40 minut. Samozřejmě je můžete uvařit jako klasické brambory...

Na chia džem jsem si rozmačkala rybíz pomocí vidličky, promíchala s chia semínky, dochutila sirupem a dala odležet do lednice. 

Poté jsem si mixérem ušlehala polevu ze sladké brambory s kakaovým práškem, sirupem, rozpuštěným kokosovým olejem a vanilkovým extraktem. Dala jsem ji tuhnout do lednice.




Korpus
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 4 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 4 lžíce agávového sirupu
  • 6 lžic rostlinného mléka
  • 4 lžíce vanilkového olivového oleje
  • 1 velká sladká brambora (cca 300 g)


Na korpus jsem si smíchala pohankovou mouku s ovesnou, kakaovým práškem, pomerančovou kůrou, chia semínky, práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou solí. V menší misce jsem prošlehala agávový sirup s mlékem, olejem a oloupanou, rozmačkanou bramborou. Tekutou směs jsem přendala k suché a zpracovala v těsto. Dortovou formu vyloženou pečícím papírem jsem naplnila těstem a dala péct do předehřáté trouby asi na 40 minut. 

Nakonec jsem už jen vychladlý korpus překrojila, promazala chia džemem, přiklopila druhou polovinu korpusu, potřela polevou, posypala dalším rybízem a dala chladnout do lednice, ideálně přes noc.







11 komentářů:

  1. Tak musím říct, že tohle by byl dort podle mého gusta...poleva z batátů by mě ale nikdy nenapadla! A jelikož všechny ingredience mám doma, myslím, že ho brzy vyzkouším, a to jen tak pro radost :) Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, rybíz, batáty, výborné suroviny, cítím nutnost recept vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  3. Mě batáty samy os obě moc nechutnají, ale v kombinaci s kakaem a rybízem to vůbec nemusí být špatné. Máš nádherné fotky! :)
    chickflickcherry.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. kolko vydrzi chia dzem kezde neni strerilizovany prosim ta?:)

    OdpovědětVymazat
  5. Asi vím, do čeho jednou vrazím své první batáty :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojky, prosím tě mohla by si mi dát tip na nějakou skvělou kuchařku? Sháním dvě, jednu která by byla zaměřena na sezónostní zdravé jednoduché vaření a druhá, která by byla zaměřená na klasické české recepty, ale ve zdravější verzi (pro stravování přítele) :)) Dívala jsem se na kuchařky od Havlíčka, máš s touto zkušenosti? Děkuji. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám hodně ráda Hanku Zemanovou, obě knihy jsou úžasné. Den bez masa není špatná kniha..., ale to vše si můžeš přečíst v sekci knihovna! Jinak je to v ČR bída a čerpám hlavně ze zahraničních zdrojů. Pana Havlíčka nemám obecně ráda pro jeho prezentaci a přístup... proto mě jeho knihy nezajímají, ani jsem jimi nelistovala, takže neporadím... obecně se mi dvakrát nelíbí snaha za každou cenu ozdravit tradiční česká jídla, ale něco málo nalezneš i u Hanky, např. zelňačku s uzeným tempehem atd.

      Vymazat
  7. Ještě bych chtěla dodat, že se stravuji zdravě už dlouho, ale poslední dobou mi přijdou mé jídla málo pestré a nápadité, takže bych právě díky té kuchařce ( a samozřejmě i tvému blogu:) ) chtěla načerpat další inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  8. Wow, takovy dort, to je pecka. Hlavne je o dost zdravejsi, diky tem chia seminkam a taky protoze neobsahuje tolik tuku, jako klasicke dorty. Urcite vyzkousim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že je "zdravější" :-) "klasický" dort byste tu hledala jen těžko...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)