Dýňová polévka s tahini a cizrnou




Připadnu si jako sysel, co si syslí všemožné dýně na horší časy, co kdyby záhadně zmizely z pultů. A proč celé to? Protože si zkrátka získaly mé srdce a jsou jedním z mála důvodů, proč ten podzim není až tak studený a šedivý, jak se na první pohled jeví. Ale vše závisí na nás, na našem přístupu. Můžeme celý podzim a zimu nadávat na škaredé, nevlídné počasí, sníh, který komplikuje dopravu, starosti okolo shánění dárků... nebo si užívat, co nám právě doba nabízí a vidět nebo hledat tu pozitivní stránku a věřte, na všem lze nalézt něco pozitivního, co si zvolíte? :-)


Pár dýňových polévek mi už rukama prošlo. I když ze všech nejoblíbenější asi navždy zůstane s kokosovým mlékem, znáte mě a mou touhu zkoušet nové recepty, chutě, suroviny.... Proto první letošní dýňovku ozvláštnila sezamová pasta, kvalitní sójová omáčka a milovaná pečená cizrna místo klasických krutonů. 




Dýňová polévka s tahini a cizrnou

(cca 4 porce)

Inspirace: http://www.naturallysassy.co.uk

  • 1 dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • chilli
  • cca 1 l vody
  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžíce sójové omáčky




Dýni jsem si omyla, přepůlila, vydlabala a nakrájela na drobné kostičky. Cibuli jsem oloupala, rozkrojila na čtvrtiny a spolu s dýni rozprostřela po pečícím papírem vyloženém plechu, pokapala olivovým olejem, dochutila solí, pepřem, chilli a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Pak už jsem jen rozmixovala dýni a cibuli s vodou, tahini, sójovou omáčkou. Případně dochutila. Podávala jsem s oblíbenou pečenou cizrnou.









English version

Pumpkin soup with tahini and chickpeas 

( 4 portions)

Inspirace: http://www.naturallysassy.co.uk

  • 1 pumpkin (hokkaido)
  • 1 onion
  • 1 tablespoon of olive oil
  • salt, pepper
  • chilli
  • 1 l of water
  • 2 tablespoons of tahini
  • 1 tablespoon of soy sauce



I washed, deseeded and chopped pumpkin into chunks. Then I chopped onion into quarters and placed together with pumpkin on a baking sheet. I drizzled everything with olive oil, sprinkled with salt, pepper and chilli, placed in the preheated oven and roasted for about 30 minutes. Finally I blended roasted vegetables with water, tahini, soy sauce until smooth. If the soup is too thick, add more water. I served it with roasted chickpeas, see recipe in history. 




7 komentářů:

  1. Ta vypadá skvěle! Miluju dýni a sezam, určitě vyzkouším. :-)
    Jinak budu ráda když navštívíš blog můj a mé kamarádky - tamatika jidlo a modeling.
    www.jovictus.blogspot.cz

    OdpovědětSmazat
  2. Dýňovou polévku jsem měla jednou a pochutnala jsem si moc :) Díky za recept
    Blog by Veru

    OdpovědětSmazat
  3. je velký chuťový rozdíl, jestli se dýně vaří ve vodě 10 min nebo peče v troubě?:) jsem zvyklá dýni jen povařit ve vodě.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. pro mě ano, vlastně tak dělávám všechny zeleninové krémy, chuť je pak daleko výraznější.

      Smazat
  4. vypadá skvěle, dýni miluji :)

    OdpovědětSmazat
  5. Dýňovou miluju!! Dneska jsem ji zrovna taky měla :) Tvoje vypadá skvěle!

    http://nm-fitness.blogspot.cz/

    OdpovědětSmazat
  6. Dýňovou polévku miluji, ale většinou ji dělám v kombinaci se zázvorem, tato s tahini a cizrnou vypadá velice lákavě, určitě vyzkouším:):)

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)