Dýňová polévka s tahini a cizrnou




Připadnu si jako sysel, co si syslí všemožné dýně na horší časy, co kdyby záhadně zmizely z pultů. A proč celé to? Protože si zkrátka získaly mé srdce a jsou jedním z mála důvodů, proč ten podzim není až tak studený a šedivý, jak se na první pohled jeví. Ale vše závisí na nás, na našem přístupu. Můžeme celý podzim a zimu nadávat na škaredé, nevlídné počasí, sníh, který komplikuje dopravu, starosti okolo shánění dárků... nebo si užívat, co nám právě doba nabízí a vidět nebo hledat tu pozitivní stránku a věřte, na všem lze nalézt něco pozitivního, co si zvolíte? :-)


Pár dýňových polévek mi už rukama prošlo. I když ze všech nejoblíbenější asi navždy zůstane s kokosovým mlékem, znáte mě a mou touhu zkoušet nové recepty, chutě, suroviny.... Proto první letošní dýňovku ozvláštnila sezamová pasta, kvalitní sójová omáčka a milovaná pečená cizrna místo klasických krutonů. 




Dýňová polévka s tahini a cizrnou

(cca 4 porce)

Inspirace: http://www.naturallysassy.co.uk

  • 1 dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • chilli
  • cca 1 l vody
  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžíce sójové omáčky




Dýni jsem si omyla, přepůlila, vydlabala a nakrájela na drobné kostičky. Cibuli jsem oloupala, rozkrojila na čtvrtiny a spolu s dýni rozprostřela po pečícím papírem vyloženém plechu, pokapala olivovým olejem, dochutila solí, pepřem, chilli a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Pak už jsem jen rozmixovala dýni a cibuli s vodou, tahini, sójovou omáčkou. Případně dochutila. Podávala jsem s oblíbenou pečenou cizrnou.









English version

Pumpkin soup with tahini and chickpeas 

( 4 portions)

Inspirace: http://www.naturallysassy.co.uk

  • 1 pumpkin (hokkaido)
  • 1 onion
  • 1 tablespoon of olive oil
  • salt, pepper
  • chilli
  • 1 l of water
  • 2 tablespoons of tahini
  • 1 tablespoon of soy sauce



I washed, deseeded and chopped pumpkin into chunks. Then I chopped onion into quarters and placed together with pumpkin on a baking sheet. I drizzled everything with olive oil, sprinkled with salt, pepper and chilli, placed in the preheated oven and roasted for about 30 minutes. Finally I blended roasted vegetables with water, tahini, soy sauce until smooth. If the soup is too thick, add more water. I served it with roasted chickpeas, see recipe in history. 




7 komentářů:

  1. Ta vypadá skvěle! Miluju dýni a sezam, určitě vyzkouším. :-)
    Jinak budu ráda když navštívíš blog můj a mé kamarádky - tamatika jidlo a modeling.
    www.jovictus.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Dýňovou polévku jsem měla jednou a pochutnala jsem si moc :) Díky za recept
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  3. je velký chuťový rozdíl, jestli se dýně vaří ve vodě 10 min nebo peče v troubě?:) jsem zvyklá dýni jen povařit ve vodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pro mě ano, vlastně tak dělávám všechny zeleninové krémy, chuť je pak daleko výraznější.

      Vymazat
  4. Dýňovou miluju!! Dneska jsem ji zrovna taky měla :) Tvoje vypadá skvěle!

    http://nm-fitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Dýňovou polévku miluji, ale většinou ji dělám v kombinaci se zázvorem, tato s tahini a cizrnou vypadá velice lákavě, určitě vyzkouším:):)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)