Dýňovo-mrkvová polévka s červenou čočkou a vlašskými ořechy



Z vlastních průzkumů a doslechu mi přijde, že dýňová polévka chutná snad pomalu všem, i těm největším odpůrcům čehokoliv zdravého, co se jen namátkou dotklo ovoce či zeleniny, snad jen z principu, že zdravé nemůže být dobré, omyl. Ale to už přece víte dávno :-)

Předpokládám, že už máte tu svou oblíbenou dýňovku, ale nemusí být špatné zkusit jinou variantu, třeba doplněnou mrkví a červenou čočkou, díky které je polévka pěkně sytá a hravě zastoupí hlavní chod...



Dýňovo-mrkvová polévka s červenou čočkou a vlašskými ořechy (4 porce)

Inspirace: http://blissfulbasil.com

Polévka

  • 1/2 dýně hokkaido
  • 2 střední mrkve
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 cibule
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1 litr vody
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • špetka kari
  • 1 lžíce jablečného octa
  • sůl, kajenský pepř

Kandované vlašské ořechy

  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1 lžička kokosového oleje
  • špetka skořice, soli

Dýni jsem si omyla, přepůlila, vydlabala semínka a nakrájela na drobné kostičky spolu s mrkví. Zeleninu jsem pokapala olivovým olejem, osolila a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 180 stupňů na 20 minut. 

Na kokosovém oleji jsem si orestovala nadrobno nakrájenou cibuli, přidala jsem upečenou zeleninu, čočku a zalila vodou. Dochutila jsem uzenou paprikou, římským kmínem, kari, octem, solí, pepřem a vařila zhruba 20 minut. Poté jsem rozmixovala v hladký krém, případně dochutila.

Polévku jsem podávala posypanou kandovanými vlašskými ořechy, které jsem promíchala s rozpuštěným kokosovým olejem, skořicí, solí a krátce upekla dozlatova. 







English version



Pumpkin-carrot soup with red lentil and walnuts (4 portions)

Inspiration: http://blissfulbasil.com

Soup

  • 1/2 pumpkin Hokkaido
  • 2 middle sized carrots
  • 1 teaspoon of olive oil
  • 1 teaspoon of coconut oil
  • 1 onion
  • 1/2 cup of red lentil
  • 1 liter of water
  • 1 teaspoon of smoked pepper
  • 1/2 teaspoon of cumin
  • pinch of curry
  • 1 tablespoon of apple vinegar
  • salt, cayenne pepper

Candied walnuts

  • 1/2 cup of walnuts
  • 1 teaspoon of coconut oil
  • pinch of cinnamon, salt

I washed pumpkin, cut it in half, scooped seeds out and chopped with carrots into small piecies.  I drizzled vegetables with olive oil and placed in preheated oven and baked for about 20 minutes.  

Meanwhile I cooked chopped onion on coconut oil until golden. I added roasted vegetables, red lentil and water. I flavoured it with smoked pepper, cumin, curry powder, apple vinegar, salt, pepper and cooked for about 20 minutes. Finally I blended roasted vegetables with water, tahini, soy sauce until smooth. If the soup is too thick, add more water.

I served soup with candied walnuts, which I mixed with melted coconut oil, cinnamon, salt and roasted for a while. 






4 komentářů:

  1. Polévka vypadá moc dobře, zrovna chci vyzkoušet nějakou kombinaci s červenou čočkou :) tak díky za recept

    OdpovědětVymazat
  2. Možná je to hloupý dotaz, ale tu čočku jsi vařila zvlášť a dala jsi ji do polévky uvařenou nebo neuvařenou? :)) Děkuji

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)