K víkendu patří něco sladkého, k podzimu patří dýně, ke špatné náladě patří čokoláda... no a proč to nespojit? Dovolte, abych Vám představila tento dýňový kakaový dort... seznamte se...
Dýňový kakaový dort (dortová forma 16 cm)
Inspirace: http://food52.com
Korpus
- 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
- 1/2 hrnku kakaového prášku
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička jablečného octa
- 1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka
- 4 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce agávového sirupu
Poleva
- 1 hrnek dýňového pyré
- 3 lžíce burákového másla
- 3 lžíce kakaového prášku
- 3 lžíce agávového sirupu
- kakaové boby, vlašské ořechy
V míse jsem smíchala mouku s kakaovým práškem, sodou a solí. V menší misce jsem prošlehala rostlinné mléko s jablečným octem, roztopeným kokosovým olejem, vanilkovým extraktem a sirupem. Tekutou směs jsem přelila k sypké a zpracovala v tužší těsto, které jsem přendala do dortové formy a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut.
Mezitím jsem si promíchala dýňové pyré s burákovým máslem, kakaovým práškem a agávovým sirupem a dala odležet do lednice.
Upečený korpus jsem nechala úplně vychladnout, přepůlila, promazala zhruba 1/3 krému, zbytkem namazala povrch a okraje. Na závěr jsem ozdobila kakaovými boby, vlašskými ořechy a posypala kakaovým práškem. Dort jsem dala chladit na několik hodin do lednice a až následně nakrojila.
English version
Pumpkin cacao cake (cake form 16 cm)
Inspiration: http://food52.com
Cake
- 2 cups of wholewheat flour
- 1/2 cup of cacao powder
- 1 teaspoon of baking soda
- pinch of salt
- 1 teaspoon of apple cider vinegar
- 1 and 1/2 cup of plant milk
- 4 tablespoons of melted coconut oil
- 1 teaspoon of vanilla extract
- 3 tablespoons of agave nectar
Frosting
- 1 cup of pumpkin puree
- 3 tablespoons of peanut butter
- 3 tablespoons of cacao powder
- 3 tablespoons of agave nectar
- cacao nibs, walnuts
I mixed together flour with cacao powder, baking soda and pinch of salt. I whisked together plant milk, apple cider vinegar, melted coconut oil, vanilla extract and agave nectar. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. Then I spreaded the batter over the cake form and squeezed into the batter. I baked the cake in a preheated oven for about 30 minutes and let it cool down.
Meanwhile I prepared frosting. I whisked together pumpkin puree with peanut butter, cacao powder and agave nectar and put it in the fridge.
I cut cooled cake, spreaded it (about 1/3 of frosting) over the layer and the rest over the cake. I sprinkled the cake with cacao nibs, walnuts, cacao powder and put it in the fridge for a few hours and then sliced.
Zajímavé. :-) Dýňové sladké je opravdu dobré. Taky jsem předevčírem pekla z dýně a sklidila nadúspěch. :-)
OdpovědětVymazatVypada vyborne!! A miluju dyni a kakaove dorty.. tady je to v kombinaci!! Jen se chci zeptat, jestli muzu tanenit mouku za pohankovou nebo zitnou..nebo na pul. Jsem bohuzel alergicka na psenici a oves. Diky Lucie V. ;-)
OdpovědětVymazatnakombinovala bych, větší podíl pohankové, žitná je taková hutná
VymazatOprava-tanenit=zamenit :-)
OdpovědětVymazat