Dýňový kakaový dort




K víkendu patří něco sladkého, k podzimu patří dýně, ke špatné náladě patří čokoláda... no a proč to nespojit? Dovolte, abych Vám představila tento dýňový kakaový dort... seznamte se...




Dýňový kakaový dort (dortová forma 16 cm)

Inspirace: http://food52.com

Korpus

  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 hrnku kakaového prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce agávového sirupu

Poleva

  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 3 lžíce burákového másla
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • kakaové boby, vlašské ořechy

V míse jsem smíchala mouku s kakaovým práškem, sodou a solí. V menší misce jsem prošlehala rostlinné mléko s jablečným octem, roztopeným kokosovým olejem, vanilkovým extraktem a sirupem. Tekutou směs jsem přelila k sypké a zpracovala v tužší těsto, které jsem přendala do dortové formy a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut.

Mezitím jsem si promíchala dýňové pyré s burákovým máslem, kakaovým práškem a agávovým sirupem a dala odležet do lednice.

Upečený korpus jsem nechala úplně vychladnout, přepůlila, promazala zhruba 1/3 krému, zbytkem namazala povrch a okraje. Na závěr jsem ozdobila kakaovými boby, vlašskými ořechy a posypala kakaovým práškem. Dort jsem dala chladit na několik hodin do lednice a až následně nakrojila.







English version


Pumpkin cacao cake (cake form 16 cm)

Inspiration: http://food52.com

Cake
  • 2 cups of wholewheat flour
  • 1/2 cup of cacao powder
  • 1 teaspoon of baking soda
  • pinch of salt
  • 1 teaspoon of apple cider vinegar
  • 1 and 1/2 cup of plant milk
  • 4 tablespoons of melted coconut oil
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 3 tablespoons of agave nectar

Frosting

  • 1 cup of pumpkin puree
  • 3 tablespoons of peanut butter
  • 3 tablespoons of cacao powder
  • 3 tablespoons of agave nectar
  • cacao nibs, walnuts

I mixed together flour with cacao powder, baking soda and pinch of salt. I whisked together plant milk, apple cider vinegar, melted coconut oil, vanilla extract and agave nectar. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. Then I spreaded the batter over the cake form and squeezed into the batter. I baked the cake in a preheated oven for about 30 minutes and let it cool down. 

Meanwhile I prepared frosting. I whisked together pumpkin puree with peanut butter, cacao powder and agave nectar and put it in the fridge. 

I cut cooled cake, spreaded it (about 1/3 of frosting) over the layer and the rest over the cake. I sprinkled the cake with cacao nibs, walnuts, cacao powder and put it in the fridge for a few hours and then sliced.  


4 komentářů:

  1. Zajímavé. :-) Dýňové sladké je opravdu dobré. Taky jsem předevčírem pekla z dýně a sklidila nadúspěch. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypada vyborne!! A miluju dyni a kakaove dorty.. tady je to v kombinaci!! Jen se chci zeptat, jestli muzu tanenit mouku za pohankovou nebo zitnou..nebo na pul. Jsem bohuzel alergicka na psenici a oves. Diky Lucie V. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nakombinovala bych, větší podíl pohankové, žitná je taková hutná

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)