Nejsem ten typ, který vstane, koukne z okna a začne nadávat, jak je tam hnusné počasí (čtěte, nasněžilo). Naopak se raduji a těším se, až budu brázdit sněhovou cestičku, i když poslední roky je to spíš zbožné přání. Kde jsou ty zimy, co pamatuji z dětských let? Ale ať už máte rádi zimu nebo ne, můžeme si to ráno ještě o kousek zpříjemnit. Vše zařídí špaldové rolky plněné oříšky a čokoládou.
Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, jako každé kynuté pečivo. Později je vhodné je rozpéct, takže moje rada, nedělejte jich moc do zásoby. Počítejte, aby se do dvou dnů snědly. A plňte samozřejmě, co Vás napadne. Jakékoliv ořechy, čokoláda, sušené ovoce, kokos, jablka, skořice, kardamom atd. nebudou o nic horší než má verze...
Špaldové rolky plněné oříšky a čokoládou (8 ks)
Inspirace: http://lepassevite.blogspot.cz
Těsto
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžíce sušeného droždí
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 1 banán
- 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce agávového sirupu
- 100 ml rostlinného mléka
Náplň
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce agávového sirupu
- 50 g hořké čokolády
- 50 g lískových ořechů
- 50 g vlašských ořechů
Na těsto jsem si ve velké míse promíchala mouku se sušeným droždím, solí a skořicí. V menší misce jsem si rozmačkala pomocí vidličky banán v pyré, k tomu jsem přilila roztopený kokosový olej, sirup a mléko. Tekutou směs jsem přilila k tuhé a zpracovala v celistvé těsto. Mísu jsem zabalila do čisté utěrky a dala kynout na teplé místo, až těsto zdvojnásobilo svůj objem.
Mezitím jsem si nalámala čokoládu na malé kousky a nakrájela ořechy. Smíchala jsem čokoládu s ořechy, sirupem a roztopeným kokosovým olejem.
Vykynuté těsto jsem si rozválela na větší obdélník, ten jsem pokladla náplní a srolovala jako roládu. Rozkrájela jsem jej na osm dílů, vložila je do muffinové formy a nechala ještě zhruba 30 minut na teplém místě dokynout. Poté jsem pekla v roztopené troubě zhruba na 180 stupňů 30 minut. Nechala jsem krátce vykynout a potírala dalším sirupem, aby nebyly rolky tvrdé.
English version
Spelt rolls with nuts and chocolate (8 pcs)
Inspiration: http://lepassevite.blogspot.cz
Dough
- 300 g spelt flour
- 1 tablespoon of dry yeast
- pinch of salt
- 1 teaspoon of cinnamon
- 1 banana
- 3 tablespoons of coconut oil
- 3 tablespoons of agave nectar
- 100 ml plant based milk
Filling
- 2 tablespoons of coconut oil
- 1 tablespoon of agave nectar
- 50 g dark chocolate
- 50 g hazelnuts
- 50 g walnuts
I started with the dough. I mixed flour with dry yeast, salt and cinnamon in a big bowl. I mashed banana using fork, added melted coconut oil, agave nectar, warm plant milk and whisked together. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. You should get soft and elastic dough. I covered the bowl with the dish towel and leaved to rise in a warm place until double in bulk, about one hour.
Meanwhile I chopped chocolate, nuts and mixed them with melted coconut oil and agave nectar.
I stretched the dough to a big rectangle and sprinkled it with the filling and rolled up, like a swiss roll. I cut the dought into 8 pieces and put them in the muffin tin. I covered it once again and let rest for about 30 minutes. I baked rolls in a preheated oven for about 30 minutes until golden. I allowed rolls to cool and brushed with another agave nectar.
pridavam na seznam vanocniho cukrovi! :)
OdpovědětVymazatLuu Over The Ocean
doporučuji co nejdřív sníst, přece jen jsou kynuté...
VymazatMm, ty vypadají výborně :)
OdpovědětVymazatBlog by Veru
děkuji, bohužel kde je jim konec...
VymazatDíky za typ! :)
OdpovědětVymazatnení zač....
Vymazat