Špaldové rolky plněné oříšky a čokoládou




Nejsem ten typ, který vstane, koukne z okna a začne nadávat, jak je tam hnusné počasí (čtěte, nasněžilo). Naopak se raduji a těším se, až budu brázdit sněhovou cestičku, i když poslední roky je to spíš zbožné přání. Kde jsou ty zimy, co pamatuji z dětských let? Ale ať už máte rádi zimu nebo ne, můžeme si to ráno ještě o kousek zpříjemnit. Vše zařídí špaldové rolky plněné oříšky a čokoládou. 

Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, jako každé kynuté pečivo. Později je vhodné je rozpéct, takže moje rada, nedělejte jich moc do zásoby. Počítejte, aby se do dvou dnů snědly. A plňte samozřejmě, co Vás napadne. Jakékoliv ořechy, čokoláda, sušené ovoce, kokos, jablka, skořice, kardamom atd. nebudou o nic horší než má verze...




Špaldové rolky plněné oříšky a čokoládou  (8 ks)

Inspirace: http://lepassevite.blogspot.cz

Těsto

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 banán
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • 100 ml rostlinného mléka

Náplň

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 50 g hořké čokolády
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g vlašských ořechů


Na těsto jsem si ve velké míse promíchala mouku se sušeným droždím, solí a skořicí. V menší misce jsem si rozmačkala pomocí vidličky banán v pyré, k tomu jsem přilila roztopený kokosový olej, sirup a mléko. Tekutou směs jsem přilila k tuhé a zpracovala v celistvé těsto. Mísu jsem zabalila do čisté utěrky a dala kynout na teplé místo, až těsto zdvojnásobilo svůj objem.

Mezitím jsem si nalámala čokoládu na malé kousky a nakrájela ořechy. Smíchala jsem čokoládu s ořechy, sirupem a roztopeným kokosovým olejem. 

Vykynuté těsto jsem si rozválela na větší obdélník, ten jsem pokladla náplní a srolovala jako roládu. Rozkrájela jsem jej na osm dílů, vložila je do muffinové formy a nechala ještě zhruba 30 minut na teplém místě dokynout. Poté jsem pekla v roztopené troubě zhruba na 180 stupňů 30 minut. Nechala jsem krátce vykynout a potírala dalším sirupem, aby nebyly rolky tvrdé. 





English version



Spelt rolls with nuts and chocolate (8 pcs)

Inspiration: http://lepassevite.blogspot.cz

Dough

  • 300 g spelt flour
  • 1 tablespoon of dry yeast
  • pinch of salt
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 1 banana
  • 3 tablespoons of coconut oil
  • 3 tablespoons of agave nectar
  • 100 ml plant based milk

Filling

  • 2 tablespoons of coconut oil
  • 1 tablespoon of agave nectar
  • 50 g dark chocolate
  • 50 g hazelnuts
  • 50 g walnuts


I started with the dough. I mixed flour with dry yeast, salt and cinnamon in a big bowl. I mashed banana using fork, added melted coconut oil, agave nectar, warm plant milk and whisked together. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. You should get soft and elastic dough. I covered the bowl with the dish towel and leaved to rise in a warm place until double in bulk, about one hour. 

Meanwhile I chopped chocolate, nuts and mixed them with melted coconut oil and agave nectar. 

I stretched the dough to a big rectangle and sprinkled it with the filling and rolled up, like a swiss roll. I cut the dought into 8 pieces and put them in the muffin tin. I covered it once again and let rest for about 30 minutes. I baked rolls in a preheated oven for about 30 minutes until golden. I allowed rolls to cool and brushed with another agave nectar. 


6 komentářů:

Děkuji za komentář :-)