Kroupová kaše s mandarinkou, granátovým jablkem a karamelem




Minule jsme začali ten "zdravější" rok tak nějak obráceně, večeří. Den přece startuje snídaně. A i když nás zatím nepotkaly nějaké třeskuté mrazy a předpokládám, že ani nepotkají... když se potácím v pět ráno z postele, je mi neskutečná zima a představa, že bych měla do sebe cpát ledové smoothie, banánovou zmrzlinu, přichází na mě mrákoty a nejradši bych zalezla zpět pod peřinu, jedinou akceptovatelnou snídaní je horká kaše.  


Přijde mi, že se dělíme do dvou skupin. První skupinka miluje svoji zajetou klasiku a jen těžce přechází na něco jiného, snídani. A pak ta druhá, která by se zbláznila z monotónnosti. Která, když to přeženu, potřebuje každý den něco jiného. Myslím, že přesně pro druhou skupinku jsem vytvořila tuto kaši. Je to jakési malé odchýlení od tradiční ovesné. Přesto nechutná o nic méně a nezahřívá o nic méně....



Kroupová kaše s mandarinkou, granátovým jablkem a karamelem

(1 porce)


Kroupová kaše

  • 40 - 50 g ječných krup i více
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce datlového karamelu


Na dokončení

  • 1 mandarinka
  • zrníčka z 1/2 granátového jablka
  • hrst lískových ořechů
  • datlový karamel



Kroupy jsem si propláchla a dala vařit ve vodě, zhruba 20 - 30 minut. Pro urychlení můžete kroupy předem namočit. Následně jsem slila vodu a zalila kroupy mlékem. Přidala jsem perníkové koření, vanilkový extrakt, osladila datlovým karamelem a vařila do úplného změknutí, dokud jsem nezískala krémovou kaši. 

Kaši jsem přendala do hrníčku, doplnila mandarinkou, granátovým jablkem, lískovými ořechy a dalším datlovým karamelem. Ihned jsem podávala.






English version

Barley porridge with tangerine, pomegranate and caramel

(1 portion)


Barley porridge

  • 40 - 50 g pearl barley or more
  • 200 ml plant based milk
  • 1 teaspoon gingerbread teaspoon
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1 tablespoon date caramel


For finishing

  • 1 tangerine
  • pomegranate arils
  • handful hazelnuts
  • date caramel




I rinsed barley and placed it with water in a saucepan and brought to boil. I cooked it until soft. You could also soak barley for quicker preparation. I drained it, added milk, gingerbread spice, vanilla extract, sweetened with date caramel, heated over medium heat, stirring, until well combined creamy porridge.  

I transfered porridge into my cup, topped with tangerine, pomegranate arils, hazelnuts and another date caramel. I served it imediatelly.  




3 komentářů:

  1. Tak to vypadá víc než zajímavě:) Taky jsme velký příznivce teplé snídaně - vůbec teď v zimě mě z postele nic jiného včas nevytáhne.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)