Tak schválně, položme si tak populární otázku, "jaké je tvoje oblíbené jídlo dne?" Snídaně, oběd, večeře... Hm, pro mě doteď poměrně zapeklitá otázka. Miluji snídaně, většinou sladké, něco slaného k obědu a nějaký ten salát k večeři, prostě každý chod má něco do sebe a tvoří den.
Poslední dobou ale sleduji, že bych snídala nejradši třikrát denně, kdybych měla kapacitu a unesla se poté, klidně i pětkrát. Nebo takhle, nápadů na snídaně je mnohonásobně víc než co zase do té krabičky k obědu. To je neskutečný počet variant domácích granol, kaší, pečených kaší, různých koláčů, muffinů, parfaitů, tyčinek, tartaletek, pečiva, smoothie, ovocných salátů... a teď si vezměte, kolik je druhů obilovin, ze kterých můžeme uvařit kaši, klasika ovesné vločky, ale i žitné, ječné, pšeničné, quinoa, bulgur, kuskus, jáhly, pohanka, polenta, semolina, rýže, a taky amarant, jedna snídaně je prostě málo!
Amarantová kaše s mangem a kakaovými boby
(1 porce)

- cca 50 g amarantu
- 1 hrnek rostlinného mléka
- špetka soli
- kapka vanilkového extraktu
- 1 lžička agávového sirupu
- 1/2 manga
- physalis
- 1 lžíce kakaových bobů
- lžíce para ořechů
Amarant jsem si přes noc namočila. Následující ráno jsem slila vodu, přilila mléko přidala špetku soli, vanilkový extrakt a přivedla k varu. Stáhla jsem mírně plamen a za stálého míchání vařila zhruba 20 minut, dokud jsem nezískala krémovou hustou kaši. V závislosti na konzistenci kaše, během přípravy případně přilijte trochu mléka. Odstavila jsem rendlík z plotny, dosladila agávovým sirupem, přendala do misky, doplnila mangem, mochyní, ořechy a na závěr posypala kakaovými boby. Ihned jsem kaši podávala.
English version
(1 portion)

- about 50 g amaranth
- 1 plant-based milk
- pinch salt
- vanilla extract
- 1 teaspoon agave nectar
- 1/2 mango
- physalis
- 1 tablespoon cacao nibs
- 1 tablespoon brazil nuts
I soaked amaranth over night. I drained and rinsed amaranth, added milk, pinch of salt, vanilla extract and brought to boil, reduced to simmer and stirred about 20 minutes until completely cooked. I turned heat off, sweetened porridge with agave nectar, added mango chunks, physalis, sprinkled with cacao nibs, brazil nuts and served imediatelly.
Tak to vypadá úplně bombově! :3
OdpovědětVymazat