Amarantová kaše s mangem a kakaovými boby




Tak schválně, položme si tak populární otázku, "jaké je tvoje oblíbené jídlo dne?" Snídaně, oběd, večeře... Hm, pro mě doteď poměrně zapeklitá otázka. Miluji snídaně, většinou sladké, něco slaného k obědu a nějaký ten salát k večeři, prostě každý chod má něco do sebe a tvoří den. 

Poslední dobou ale sleduji, že bych snídala nejradši třikrát denně, kdybych měla kapacitu a unesla se poté, klidně i pětkrát. Nebo takhle, nápadů na snídaně je mnohonásobně víc než co zase do té krabičky k obědu. To je neskutečný počet variant domácích granol, kaší, pečených kaší, různých koláčů, muffinů, parfaitů, tyčinek, tartaletek, pečiva, smoothie, ovocných salátů... a teď si vezměte, kolik je druhů obilovin, ze kterých můžeme uvařit kaši, klasika ovesné vločky, ale i žitné, ječné, pšeničné, quinoa, bulgur, kuskus, jáhly, pohanka, polenta, semolina, rýže, a taky amarant, jedna snídaně je prostě málo!





Amarantová kaše s mangem a kakaovými boby

(1 porce)



  • cca 50 g amarantu
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • špetka soli
  • kapka vanilkového extraktu
  • 1 lžička agávového sirupu
  • 1/2 manga
  • physalis
  • 1 lžíce kakaových bobů
  • lžíce para ořechů






Amarant jsem si přes noc namočila. Následující ráno jsem slila vodu, přilila mléko přidala špetku soli, vanilkový extrakt a přivedla k varu. Stáhla jsem mírně plamen a za stálého míchání vařila zhruba 20 minut, dokud jsem nezískala krémovou hustou kaši. V závislosti na konzistenci kaše, během přípravy případně přilijte trochu mléka. Odstavila jsem rendlík z plotny, dosladila agávovým sirupem, přendala do misky, doplnila mangem, mochyní, ořechy a na závěr posypala kakaovými boby. Ihned jsem kaši podávala.







English version



Amaranth porridge with mango and cacao nibs

(1 portion)



  • about 50 g amaranth
  • 1 plant-based milk
  • pinch salt
  • vanilla extract
  • 1 teaspoon agave nectar
  • 1/2 mango
  • physalis
  • 1 tablespoon cacao nibs
  • 1 tablespoon brazil nuts







I soaked amaranth over night. I drained and rinsed amaranth, added milk, pinch of salt, vanilla extract and brought to boil, reduced to simmer and stirred about 20 minutes until completely cooked. I turned heat off, sweetened porridge with agave nectar, added mango chunks, physalis, sprinkled with cacao nibs, brazil nuts and served imediatelly.  




1 komentářů:

Děkuji za komentář :-)