Sendvič se slunečnicovými tzatziki a pečenou mrkví




Sem tam nás na trzích zláká kváskový chléb. Díky úspoře času se pak dá o to víc vyhrát s různými pomazánkami. Ale počkat, vždyť ona to není žádná námaha tyto rostlinné něco jako tzatziki. Jediné, co musíte udělat, je vzpomenout si např. před spaním namočit semínka. A stejně je to vlastně u aktivace všech ořechů/semínek či máčení luštěnin. Nezabere nám to ani minutu zalít je vodou, jen chtít a myslet si na to. To bude celý zádrhel. Tak se nenechte odradit dobou, než dosáhnete kýženého výsledku, protože skutečná práce je otázkou pár minut. A za tu dokonalou chuť rozhodně stojí. A ještě něco, nechám na Vaší fantazii, jak s nimi naložíte :-)




Sendvič se slunečnicovými tzatziki a pečenou mrkví

Inspirace: http://faring-well.com

Tzatziki
  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • čerstvý kopr
  • sůl, pepř
  • 1/2 okurky

Pečená mrkev
  • 2 mrkve
  • sůl, pepř
  • 1 lžička olivového oleje
  • čerstvý kopr

Toust
  • 4 plátky žitného chleba
  • 1/4 avokáda
  • řeřicha 


Slunečnicová semínka jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, přidala citrónovou šťávu, olivový olej a rozmixovala v hladký krém. Ten jsem promíchala s nastrouhanou okurkou, zbavenou přebytečné vody. Vše jsem dochutila, solí, pepřem a čerstvým koprem. 

Mrkev jsem si nakrájela na kolečka, dochutila jí olivovým olejem, solí, pepřem, koprem a pekla v předehřáté troubě zhruba 20 minut.

Chléb jsem si opekla, potřela tzatziki, pokladla pečenou mrkví, plátky avokáda a řeřichou. Ihned jsem podávala.








English version

Sandwich with sunflower tzatziki and roasted carrots

Inspiration: http://faring-well.com

Tzatziki
  • 1/2 cup sunflower seeds
  • juice from 1/2 lemon
  • 1 tablespoon olive oil
  • fresh dill
  • salt, pepper
  • 1/2 cucumber

Roasted carrots 
  • 2 carrots
  • salt, pepper
  • 1 teaspoon olive oi
  • fresh dill

Toust
  • 4 slices sourdough bread
  • 1/4 avocado
  • watercress 



I soaked sunflower seeds overnight. I drained them the next day. I blended them with lemon juice, olive oil until smooth. I added diced and squeezed cucumber. I seasoned it with salt, pepper, dill and combined until well incorporated. 

I preheated oven to 180 C. I peeled, grated carrots into little slices, seasoned it with salt, pepper, dill, drizzled with olive oil and placed in the oven and baked for about 20 minutes. 

I toasted bread, spreaded with tzatziki, added roasted carrots, sliced avocado and watercress and served. 



2 komentářů:

  1. wau,paráda! Klasické tzatziky mám moc ráda ale rozhodla jsem se přestat jíst mléčné výrobky. Jsem ráda, že jsem teď díky tobě narazila na tuto variantu, která bude super na letní grilovačky!:)

    The Balanced Brunette

    OdpovědětVymazat
  2. už vím co s tím obrovským pytlem slunečnicových semínek:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)