Banánovo-batátová zmrzlina s karobovou polevou



Kolikrát sklízejí ty nejprostější "recepty" nebo spíš nápady největší úspěch. A vlastně tomu rozumím, málo komu se chce trávit v kuchyni mládí, pokud nejste takový blázen jako já. A musím se přiznat i já, že během týdne volím cestu nejmenšího odporu. Proto kolikrát připravím krabičky v neděli na dva, tři dny a pak jen tahám z lednice pracovní obědy. Ale dost omáčky, o té to dnes není. Dnes si dáme, zas, něco sladkého. Zařadila bych to do kategorie, kdy mě honí mlsná a nechce se mi vypékat. V mrazáku u mě zaručeně vždy najdete nějaké ty banány, ať už do smoothie či zmrzlin. A velmi často mi zbude i nějaké to batátové pyré třeba z batátového chlebíčku, pudinku a tak. Proč to nespojit v jedno a ozvláštnit si mraženou banánovou klasiku? :-) Skořice je už pak samozřejmostí k batátům... A o třídu výš to celé pozvedne multifunkční karobová poleva,která mi zbyla z palačinek



Banánovo-batátová zmrzlina s karobovou polevou

(cca 2 porce)


Zmrzlina

  • 3 velké banány
  • 1 menší sladká brambora
  • 1 lžička skořice


Karobová poleva

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce medu či javorového sirupu
  • 2 lžíce karobu

  • + kakaové boby



Sladkou bramboru jsem si upekla doměkka, oloupala a rozmačkala či rozmixovala v hladké pyré. Banány jsem si nakrájela na drobná kolečka a nechala zmrazit. 

Mezitím jsem si připravila karobovou polevu. Jednoduše jsem si prošlehala roztopený kokosový olej s medem a karobem. 

Vychlazené pyré jsem poté rozmixovala pomocí tyčového mixéru s banány, skořicí, rozdělila do misek, ozdobila karobovou polevou, kakaovými boby a ihned podávala.




English version



Banana-sweet potato ice cream with carob frosting

(about 2 portions)



Ice cream

  • 3 big ripe bananas
  • 1 little sweet potato
  • 1 teaspoon cinnamon


Carob frosting

  • 2 tablespoons coconut oil
  • 1 tablespoon honey or maple syrup
  • 2  tablespoons carob powder

  • + cacao nibs


I roasted sweet potato until smooth. Then I mashed it or blended. I peeled, cut and freezed bananas. 

Meanwhile I prepared carob frosting. I whisked together melted coconut oil with honey and carob powder until well incorporated. 

Using blender, I blended sweet potato puree with frozen bananas and cinnamon. I garnished it with carob frosting, cacao nibs and served imediatelly. 




5 komentářů:

  1. To by mě v životě spojit nenapadlo! I když takových receptů, co by mě nikdy nenapadly, tu máš plno! :D Už si konečně musím dát tu práci a něco připravit. Bohužel já jsem člověk, co u plotny nejradši stráví max. 5 minut a jde :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám ted uložených pár batátových receptů a jako na potvoru nikde žádný batáty :/ jinak spiralizér jsme koupili tento https://freshbedynky.cz/pristroje/p/Spiralizer_zeleny_spagetovac -> používají ho i hodně v raw restauracích a objednala bych ho fakt z freshbedýnek, protože jsem ho v jiných obchodech viděla i za dvojnásobek (například ve speciálních eshopech pro vitariány apod., prostě je to byznys). Další výhodou je, že si k tomu můžeš přihodit i spoustu různý zeleniny apod a utratit tak 3x víc pěněz :D Spiralizér je senzační, není velký a výborně se s ním manipuluje: jednoduše se rozebírá, stačí jen opláchnout, má přísavky takže krásně drží na desce. Zkusili jsme na něm kde co: okurky, řepy, mrkev, cuketu, brambory, jablka .... a v záchvatu došlo i na kiwi nebo banán, ale to nedoporučuji :D

    OdpovědětVymazat
  3. jee, tak to tedy vypada opravdu skvele, jeste jsem o tom nikdy neslysela, ale stalo by za to to vyzkouset :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je luxus, hned si to kopíruji do svého "musím zkusit" :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)