Jahodovo-chřestové muffiny





Slibovala jsem Vám nějaký vysoce sofistikovaný recept... No, možná tak může působit, ale opak je pravdou. Kolikrát kdejaký pečený moučník zabere míň času jak odšťavnit pár kusů ovoce a zeleniny. A tyhle muffiny s čistým svědomím zařadím mezi ty bleskové recepty, kdy párkrát míchnete vařečkou a pečete. 

Určitě se nenechte odradit kombinací chřestu a jahod. Myslím, že k sobě parádně sedí, jen to není taková klasika jako třeba rebarbora + jahody. Díky mandlové mouce získají muffiny nasládlou chuť samy o sobě, o to víc se dá ušetřit na "klasickém" sladidle, tentokrát tedy javorovém sirupu. A samozřejmě se mohou stát i skvělým bezlepkovým moučníkem s využitím bezlepkových ovesných vloček. 

Ovesnou mouku ani mandlovou nekupuji, jen tyčovým mixérem rozmixuji vločky a mandle v hladký prášek. Je to otázka pár minut a bezesporu finančně výhodnější. 




Jahodovo-chřestové muffiny

(10 - 12 ks)


  • 1 lžička chia semínek + 3 lžíce vody
  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 hrnku jahod
  • 1/2 hrnku bílého chřestu





Chia semínka jsem si promíchala s vodou a odložila je. Ovesné vločky a mandle jsem si rozmixovala v jemnou moučku. Chřest i jahody jsem si omyla, okapala a nakrájela na menší kousky.

Ve velké míse jsem promíchala ovesnou mouku s mandlovou. práškem do pečiva a špetkou soli. V menší misce jsem prošlehala mandlové mléko s javorovým sirupem Tekutou směs jsem opatrně lila k sypké a zpracovala v celistvé těsto. Na závěr jsem vmíchala chřest a jahody.

Formu na muffiny jsem si pokladla papírovými košíčky a plnila je těstem. I když se doporučuje plnit do 3/4, já je plním téměř po okraj, protože mám ráda velké muffiny a vypouklé, ale záleží na Vašich preferencích. 

Muffiny jsem pekla v předehřáté troubě zhruba na 180 stupňů takových 20 minut.







English version

Strawberry-asparagus muffins

(10 - 12 pcs)


  • 1 teaspoon chia seeds + 3 tablespoons water
  • 1 cup oat flour
  • 1 cup almond flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • pinch salt
  • 1 cup almond milk
  • 3 tablespoons maple syrup
  • 1/2 cup strawberries
  • 1/2 cup white asparagus






I preheated oven to 180 C. At first, I mixed chia seeds with water and set aside. I griound oats and almonds into flour. I washed, drained and chopped strawberries and asparagus into little chunks.   

In a big bowl I mixed together oat flour with almond flour, baking powder and pinch salt. In a little bowl I whisked together almond milk and maple syrup until well combined. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. Finally I added chopped strawberries and asparagus.

I scooped the dough into a muffin tin, filled with paper liners and baked for about 20 minutes. 





8 komentářů:

  1. ne nadarmo se říká, jíme očima :-) děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Já taky ale mám podezření, že z toho priberám jako kdyby jsem to jedla i v reálu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. z toho se nepřibere :-) samé dobré věci, když se zkombinují s dostatkem pohybu...

      Vymazat
  4. Pekla jsem v pondělí s černým rybízem a zítra to asi zopakuju s červeným. Jsou opravdu výborné! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, co mas za mixer? Ted vybirame novy a moc bych chtela aby taky rozemlel mandle atd.. Jinak to vypada moc dobre a vubec, mas super blog! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemám žádný super stroj. tyčový: Gallet MIX305. oříšky teď už melu v Aura Mix and Go 22340-56

      Vymazat
  6. Dekuji za odpoved! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)