Slibovala jsem Vám nějaký vysoce sofistikovaný recept... No, možná tak může působit, ale opak je pravdou. Kolikrát kdejaký pečený moučník zabere míň času jak odšťavnit pár kusů ovoce a zeleniny. A tyhle muffiny s čistým svědomím zařadím mezi ty bleskové recepty, kdy párkrát míchnete vařečkou a pečete.
Určitě se nenechte odradit kombinací chřestu a jahod. Myslím, že k sobě parádně sedí, jen to není taková klasika jako třeba rebarbora + jahody. Díky mandlové mouce získají muffiny nasládlou chuť samy o sobě, o to víc se dá ušetřit na "klasickém" sladidle, tentokrát tedy javorovém sirupu. A samozřejmě se mohou stát i skvělým bezlepkovým moučníkem s využitím bezlepkových ovesných vloček.
Ovesnou mouku ani mandlovou nekupuji, jen tyčovým mixérem rozmixuji vločky a mandle v hladký prášek. Je to otázka pár minut a bezesporu finančně výhodnější.
Jahodovo-chřestové muffiny
(10 - 12 ks)
- 1 lžička chia semínek + 3 lžíce vody
- 1 hrnek ovesné mouky
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 1 hrnek mandlového mléka
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1/2 hrnku jahod
- 1/2 hrnku bílého chřestu
Chia semínka jsem si promíchala s vodou a odložila je. Ovesné vločky a mandle jsem si rozmixovala v jemnou moučku. Chřest i jahody jsem si omyla, okapala a nakrájela na menší kousky.
Ve velké míse jsem promíchala ovesnou mouku s mandlovou. práškem do pečiva a špetkou soli. V menší misce jsem prošlehala mandlové mléko s javorovým sirupem Tekutou směs jsem opatrně lila k sypké a zpracovala v celistvé těsto. Na závěr jsem vmíchala chřest a jahody.
Formu na muffiny jsem si pokladla papírovými košíčky a plnila je těstem. I když se doporučuje plnit do 3/4, já je plním téměř po okraj, protože mám ráda velké muffiny a vypouklé, ale záleží na Vašich preferencích.
Muffiny jsem pekla v předehřáté troubě zhruba na 180 stupňů takových 20 minut.
English version
Strawberry-asparagus muffins
(10 - 12 pcs)
(10 - 12 pcs)
- 1 teaspoon chia seeds + 3 tablespoons water
- 1 cup oat flour
- 1 cup almond flour
- 1 teaspoon baking powder
- pinch salt
- 1 cup almond milk
- 3 tablespoons maple syrup
- 1/2 cup strawberries
- 1/2 cup white asparagus
I preheated oven to 180 C. At first, I mixed chia seeds with water and set aside. I griound oats and almonds into flour. I washed, drained and chopped strawberries and asparagus into little chunks.
In a big bowl I mixed together oat flour with almond flour, baking powder and pinch salt. In a little bowl I whisked together almond milk and maple syrup until well combined. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. Finally I added chopped strawberries and asparagus.
In a big bowl I mixed together oat flour with almond flour, baking powder and pinch salt. In a little bowl I whisked together almond milk and maple syrup until well combined. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. Finally I added chopped strawberries and asparagus.
I scooped the dough into a muffin tin, filled with paper liners and baked for about 20 minutes.
ne nadarmo se říká, jíme očima :-) děkuji.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatJá taky ale mám podezření, že z toho priberám jako kdyby jsem to jedla i v reálu ;)
OdpovědětVymazatz toho se nepřibere :-) samé dobré věci, když se zkombinují s dostatkem pohybu...
VymazatPekla jsem v pondělí s černým rybízem a zítra to asi zopakuju s červeným. Jsou opravdu výborné! :-)
OdpovědětVymazatAhoj, co mas za mixer? Ted vybirame novy a moc bych chtela aby taky rozemlel mandle atd.. Jinak to vypada moc dobre a vubec, mas super blog! :)
OdpovědětVymazatnemám žádný super stroj. tyčový: Gallet MIX305. oříšky teď už melu v Aura Mix and Go 22340-56
VymazatDekuji za odpoved! :)
OdpovědětVymazat