Léto je v plném proudu, úroda bohatá na ovoce, jedna oslava střídá grilovačku, posezení s rodinou, přáteli, chuť na něco osvěžujícího, nic těžkého, hutného... no zkrátka čas stvořený pro tento jogurtový dortík plný ovoce, který Vás zaručeně nezklame...
Dort s jogurtovou polevou a letním ovocem
(dortová forma 16 cm)
Korpus
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 1/2 hrnku kokosového cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečení bez fosfátů
- špetka soli
- kůra z 1/2 citrónu
- 1 hrnek šťávy z jablek
- 3 lžíce olivového oleje

Chia džem
- 1 hrnek červeného rybízu
- 2 lžíce kokosového cukru
- 2 lžíce chia semínek
Jogurtová poleva
- 1 kelímek sójového jogurtu
- 1 lžíce kokosového cukru
- pár kapek ciónové šťávy
- špetka vanilkového prášku
+ letní ovoce (červený, bílý rybíz, angrešt
Troubu jsem předehřála na 180 stupňů. V míse jsem si smíchala špaldovou mouku s kokosovým cukrem, sodou, práškem do pečiva, solí a citrónovou kůrou. V menší misce jsem si prošlehala jablkovou šťávu s olivovým olejem a přilila k sypké směsi. Zpracovala jsem v tekutější těsto a vlila do dortové formy vyložené pečícím papírem a dala péct zhruba na 30 minut. Dala jsem zchládnout na mřížku.
Mezitím jsem si připravila chia džem. Rybíz jsem si obrala, rozmačkala, osladila kokosovým cukrem, přimíchala chia semínka a nechala odležet. Jogurt jsem si promíchala s kokosovým cukrem, citrónovou šťávou a vanilkovým práškem.
Vychládlý korpus jsem překrojila, promazala chia džemem, přiklopila druhou polovinou, potřela jogurtovou polevou, posypala rybízem a angreštem a dala chladit do lednice, alespoň na 3 hodiny.
English version
Cake with yoghurt frosting and summer fruit
(cake form 16 cm)
Corpus
- 2 cups spelt flour
- 1/2 coconut sugar
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon baking powder
- pinch salt
- zest from 1/2 lemon
- 1 cup apple
- 3 tablespoons olive oil

Chia jam
- 1 cup red currants
- 2 tablespoons coconut sugar
- 2 tablespoons chia seeds
Yoghurt frosting
- 1 cup soya yoghurt
- 1 tablespoons coconut sugar
- few drops of lemon juice
- špetka vanilkového prášku
+ summer fruit (red and white currants, gooseberries
I preheated oven to 180 C. In a big bowl, I mixed spelt flour, coconut sugar, baking soda, powder, salt and lemon zest. In a little bown, I whisked together pressed apple juice with olive oil and mixed well. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. I scooped the dough into a cake tin, filled with paper liners and baked for about 30 minutes. I let the crust completely cool down.
Meanwhile I prepared chia jam. I washed red curramt and using fork I mashed it, sweetened with coconut sugar, added chia seeds and set aside. I mixed soy yoghurt with coconut sugar, lemon juice and vanilla extract.
I cut the crust into two halfs and spreded it between the layers with chia jam and sandwiched together. Finally I covered the cake with the yoghurt frosting, decorated it with summer fruit and placed it in the fridge.
Vypadá to nádherně! Hned bych si jeden kousek dala :-D
OdpovědětVymazatvypadá to zajímavě, prosila bych o upřesnění, co je kokosový cukr a vanilkový prášek.
OdpovědětVymazatdíky
kokosový cukr je přírodní sladidlo, které seženete ve zdravé výživě. vanilkový prášek - vydlabaný vanilkový lusk, prodává např. Sonnentor. Lze použít i vanilkový extrakt.
Vymazat