Dort s jogurtovou polevou a letním ovocem




Léto je v plném proudu, úroda bohatá na ovoce, jedna oslava střídá grilovačku, posezení s rodinou, přáteli, chuť na něco osvěžujícího, nic těžkého, hutného... no zkrátka čas stvořený pro tento jogurtový dortík plný ovoce, který Vás zaručeně nezklame... 



Dort s jogurtovou polevou a letním ovocem

(dortová forma 16 cm)

Korpus

  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 hrnku kokosového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečení bez fosfátů
  • špetka soli
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 1 hrnek šťávy z jablek
  • 3 lžíce olivového oleje

Chia džem

  • 1 hrnek červeného rybízu
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 2 lžíce chia semínek

Jogurtová poleva

  • 1 kelímek sójového jogurtu
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • pár kapek ciónové šťávy
  • špetka vanilkového prášku
+ letní ovoce (červený, bílý rybíz, angrešt

Troubu jsem předehřála na 180 stupňů. V míse jsem si smíchala špaldovou mouku s kokosovým cukrem, sodou, práškem do pečiva, solí a citrónovou kůrou. V menší misce jsem si prošlehala jablkovou šťávu s olivovým olejem a přilila k sypké směsi. Zpracovala jsem v tekutější těsto a vlila do dortové formy vyložené pečícím papírem a dala péct zhruba na 30 minut. Dala jsem zchládnout na mřížku.

Mezitím jsem si připravila chia džem. Rybíz jsem si obrala, rozmačkala, osladila kokosovým cukrem, přimíchala chia semínka a nechala odležet. Jogurt jsem si promíchala s kokosovým cukrem, citrónovou šťávou a vanilkovým práškem. 

Vychládlý korpus jsem překrojila, promazala chia džemem, přiklopila druhou polovinou, potřela jogurtovou polevou, posypala rybízem a angreštem a dala chladit do lednice, alespoň na 3 hodiny.







English version


Cake with yoghurt frosting and summer fruit

(cake form 16 cm)

Corpus
  • 2 cups spelt flour
  • 1/2 coconut sugar
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • pinch salt
  • zest from 1/2 lemon
  • 1 cup apple 
  • 3 tablespoons olive oil

Chia jam
  • 1 cup red currants
  • 2 tablespoons coconut sugar
  • 2 tablespoons chia seeds 

Yoghurt frosting
  • 1 cup soya yoghurt
  • 1 tablespoons coconut sugar
  • few drops of lemon juice
  • špetka vanilkového prášku
+ summer fruit (red and white currants, gooseberries

I preheated oven to 180 C. In a big bowl, I mixed spelt flour, coconut sugar, baking soda, powder, salt and lemon zest. In a little bown, I whisked together pressed apple juice with olive oil and mixed well. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. I scooped the dough into a cake tin, filled with paper liners and baked for about 30 minutes. I let the crust completely cool down. 

Meanwhile I prepared chia jam. I washed red curramt and using fork I mashed it, sweetened with coconut sugar, added chia seeds and set aside. I mixed soy yoghurt with coconut sugar, lemon juice and vanilla extract.  

 I cut the crust into two halfs and spreded it between the layers with chia jam and sandwiched together. Finally I covered the cake with the yoghurt frosting, decorated it with summer fruit and placed it in the fridge.





3 komentářů:

  1. Vypadá to nádherně! Hned bych si jeden kousek dala :-D

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá to zajímavě, prosila bych o upřesnění, co je kokosový cukr a vanilkový prášek.
    díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kokosový cukr je přírodní sladidlo, které seženete ve zdravé výživě. vanilkový prášek - vydlabaný vanilkový lusk, prodává např. Sonnentor. Lze použít i vanilkový extrakt.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)