Často mi ve schránce, na blogu či různých sociálních sítích přistanou otázky typu, co je to za surovinu, k čemu je dobrá, kde ji pořídit... Ano, používám i suroviny, na které v každém supermarketu nenarazíte, i když dnes už i taková chia semínka ulovíte ve skoro každém marketu, proto se nebojte ptát, sice nejsem vševěd, čas je věčně nedostatkové zboží, ale pokusím se, co bude v mých silách :-) 
Ale proč začínám tak obšírně? Následující recept na pralinky je tak trošku plný pro mnohé neznámých surovin... "musela" jsem pro ně do následujícího eshopu, ne že bych je nesehnala v nějaké kamenné zdravé výživě, ale vyjdou zkrátka o pár korun levněji a hlavně mi ušetří spousty času tím, že dorazí hezky rovnou do práce a já se nemusím táhnout do centra...
Maca prášek se v našich končinách zatím příliš nenosí, ale věřím, že se brzy dostane do povědomí jako jiné superpotraviny. Zvyšuje vitalitu, zlepšuje paměť, působí proti zátěži a stresu, vyrovnává hormonální hladinu v těle. Můžete jej jednoduše přidat do smoothie, freshe, obilné kaše, overnight oats, pudinku nebo do něčeho sofistikovanějšího, jako je náplň v dnešním receptu :-) Ale pozor, není vhodný pro těhotné a kojící ženy. 
Javorový sirup už asi všichni znáte a vesele používáte do ranních kaší a všude tam, kde je třeba pokrm dosladit. Defakto jsem jím a medem nahradila tolik diskutovaný agávový sirup. Kakaové máslo je také úžasná surovina, ale pokud ji Vaše domácí zásoby nenabízí, recept bude fungovat i s kokosovým olejem. Kokosový cukr je úžasnou alternativou ke "klasickému" rafinovanému cukru, především tam, kde je tekuté sladidlo jaksi neaplikovatelné. Ale opět jako se všemi sladidly, s mírou :-) 
Maca pralinky

(15 ks)
Čokoláda
- 1/4 hrnku javorového sirupu
 - 1/2 hrnku bio kakaového másla
 - 1/2 hrnku raw kakaového prášku
 - špetka vanilkového prášku
 
Náplň
- 3 lžíce tahini
 - 2 lžičky maca prášku
 - 2 lžičky kokosového cukru
 
Ve vodní lázni jsem si rozehřála kakaové máslo. Odstavila jej z plotny a opatrně vmíchala javorový sirup, kakaový a vanilkový prášek. 
Silikonovou formu jsem plnila zhruba polovinou připravené čokolády a dala mrazit. Mezitím jsem připravila náplň. Smíchala jsem tahini s maca práškem a kokosovým cukrem. 
Z mrazáku jsem vytáhla formu, na čokoládu pokladla náplň a zalila zbytkem čokolády. Opět jsem dala mrazit. 
English version
Maca truffles

(15 pcs)
Chocolate
- 1/4 cup maple syrup
 - 1/2 cup bio cacao butter
 - 1/2 cup raw cacao powder
 - pinch vanilla powder
 
Filling
- 3 tablespoons tahini paste
 - 2 teaspoons maca powder
 - 2 teaspoons coconut sugar
 
I filled a small to medium saucepan with water and brought to a boil. I leaved cacao butter to melt, added maple syrup, cacao and vanilla powder and whisked until smooth. 
I filled chocolate molds with about 1/2 of the mixture and placed it in the freezer. Meanwhile I prepared filling. I mixed tahini with maca powder and coconut sugar. 
I spreaded the filling over the freezed chocolate, covered with the rest of chocolate and placed in the freezer until completely solid. Serve immediately. 



To vypadá tak strašně dobře! :O <3 Zamilovala jsem se :D Já sháním javorový sirup poměrně dlouho, takže moc děkuji za typ na eshop ;) Moc jsi mi pomohla :))
OdpovědětVymazathttp://chaoticandglamour.blogspot.cz/
Mimochodem....máš moc pěkné fotky :))
Vymazat