Květáková ranní kaše




Víte, že mě "obyčejná" ovesná kaše nechává tak trochu chladnou. Asi by mi stačily i prsty na jedné ruce, kolikrát v roce ji potkáte na mém pomyslném snídaňovém talíři. To ale neznamená, že neexistují i jiné, řekněme, formy... :-) 

Místo vloček, květák? Zní to šíleně, ale život je hra, tak proč si nehrát i s jídlem. Co když to bude fakt chutnat dobře? :-) Ono to totiž fakt dobré je. A nevyzkoušet to, nikdo mi nenamluví, že mi zachutná květák nasladko se skořicí, kokosem a kupou ovoce...





Květáková ranní kaše

(2 porce)


  • 1 menší hlávka květáku
  • 2 hrnky kokosového mléka či jiného rostlinného
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžička skořice
  • špetka vanilkového prášku
  • 1 zralý banán
  • 1 lžíce medu
  • ovoce (maliny, ostružiny, jahody)
  • včelí pyl






Květák jsem si omyla, rozdělila na růžičky a najemno nastrouhala. Kdo chce, může použít mixér. 

Kokosové mléko jsem přivedla k varu, přisypala květák, skořici, vanilkový prášek, nakrájený banán, med a míchala do úplného změknutí zhruba 15 minut. 

Připravenou kaši jsem přelila do misek, ozdobila ovocem, pokapala medem a posypala včelím pylem. Ihned jsem podávala. 





English version

Cauliflower porridge


(2 portions)


  • 1 little head of cauliflower
  • 2 cups coconut milk or other plant based milk
  • 2 tablespoons dedicated coconut
  • 1 teaspoon cinnamon
  • pinch vanilla powder
  • 1 ripe banana
  • 1 tablespoon honey
  • berries (raspberries, blackberries, currants, strawberries)
  • bee pollen






I washed cauliflower, divided it to florets and grated. You could also use a food processor. 

I brought coconut milk to the boil, added cauliflower, cinnamon, vanilla extract, chopped banana, honey and stirred to combine and cooked for about 15 minutes.  

I served it sprinkled with berries, honey and bee pollen. 



10 komentářů:

  1. Tak to je asi nejvíc cool recept jaký jsem, kdy viděla... Musím to otestovat na příteli, který nejí zeleninu :D Je v tom hodně cítit květák???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neřekla bych, chuť skořice, vanilky a kokosu je hodně výrazná. Ale pokud budu hádat, z čeho kaše je, asi bych nakonec uhádla....

      Vymazat
  2. Téda to je hodne dobrý nápad:) určitě někdy vyzkouším už by to chtělo nějakou menší změnu :) jinak mas moc pěkný blog a nedaly bychom vzájemné sledování stránek? Nanaberries.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, kde prosím v Brně kupuješ kokosové mléko? Jak v supermarketech, tak ve zdravé výživě mi přijde poměrně drahé na to, jak často se ve Tvých receptech objevuje. Nebo si děláš vlastní?
    Díky za odpověď a plno dalších skvělých receptů! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporucuji kupovat na trznici na Olomoucke, maji ho tam za 30Kč, vlastne jak kdy, nekdy i míň a nekdy i víc ;-)

      Vymazat
  4. Juuj, musím vyskúšať, naozaj supíiiiš nápad.

    OdpovědětVymazat
  5. Juuj, musím vyskúšať, naozaj supíiiiš nápad.

    OdpovědětVymazat
  6. 2013: "Myslím, že nemusím zmiňovat, že právě ovesné vločky patří vůbec k té nejlepší snídaňové volbě, proto se jím nebraňte a dejte jim šanci".

    2015: "Víte, že mě "obyčejná" ovesná kaše nechává tak trochu chladnou. Asi by mi stačily i prsty na jedné ruce, kolikrát v roce ji potkáte na mém pomyslném snídaňovém talíři."

    Co se změnilo?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)