Kakaové sušenky s kokosovou náplní



Chtěla jsem zahájit vánoční sezónu až o víkendu. Přišlo mi to takové příhodné, první adventní víkend... ale když já už to nemůžu vydržet. Hledám si alibi, proč to nedodržet. Potřebujete přece ty recepty co nejdříve, abyste stihli  nakoupit suroviny, napéct, uležet... I proto lovím větvičky už v půlce listopadu, z útrob skříní štrachám vánoční ozdoby a pro mě bohužel, láduju se ke snídani cukrovím dobré dva týdny... ale dělám to pro Vás ráda :-) 

Pokusím se publikovat recepty chronologicky, v jakém pořadí bych je já sama pekla. Tzn. nejdříve pečené, na závěr nepečené kuličky, raw cukroví atd. ale nevylučuji, že může být průběh narušen. Pořád hledám nějakou novou inspiraci a vymýšlím nové recepty, které nás budou provázet letošními svátky...




Kakaové sušenky s kokosovou náplní

(12 ks)

Kakaové sušenky
  • 1 lžička lněného semínka + 3 lžičky vody
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 lžíce raw kakaového prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžíce kokosového oleje


Kokosový krém
  • malá plechovka kokosového mléka pouze tučná vrstva
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • špetka vanilkového prášku
  • 2 lžíce javorového sirupu



Plechovku kokosového mléka dáme přes noc do lednice. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Lněná semínka promícháme s vodou a odložíme stranou. Slunečnicová semínka pomeleme na moučku. Smícháme s kokosem, kakaovým práškem, sodou. V hrnku prošleháme lněná semínka s javorovým sirupem, kokosovým olejem, vlijeme k sypké směsi a zpracujeme v kompaktní těsto. 

Těsto si rozdělíme na menší kuličky, které následně pomocí rukou zploštíme. Sušenky rozdělíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme zhruba 10 minut. 

Mezitím si připravíme náplň. Z kokosového mléka odejmeme pouze tučnou vrstvu, smícháme ji s roztopeným kokosovým olejem, vanilkovým práškem a javorovým sirupem. Dáme tuhnout do lednice.

Sušenky slepujeme krémem a skladujeme v chladnu. 






English version


Cacao cookies with coconut filling

(12 pcs)

Cacao cookies
  • 1 teaspoon flax seeds + 3 teaspoons water
  • 1 cup sunflower seeds
  • 1/4 cup shredded coconut
  • 2 tablespoons raw cacao powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 3 tablespoons maple syrup
  • 3 tablespoon melted coconut oil

Coconut filling
  • small tin coconut milk only fat layer
  • 3 tablespoons coconut oil
  • pinch vanilla powder
  • 2 tablespoons maple syrup



Place coconut milk in the fridge overnight. Preheat oven to 170 degrees. Whisk flax seeds with water and set aside. Grind sunflower seeds into flour. Combine it with shredded coconut, cacao powder, baking soda. Whisk together flax seeds with maple syrup, melted coconut oil. Pour the wet mixture in the flour one and mix well. 

Scoop little balls and press them to flatten. Bake them for about 10 minutes. 

Meanwhile prepare coconut filling. Separate fat layer from coconut milk and whisk it with melted coconut oil, vanilla powder and maple syrup. Place it in the fridge to harden. 

Sandwich a dollop of cream between two cookies. 

10 komentářů:

  1. Vypadá to báječně. Dávám do seznamu letošních výtvorů :-) Máte prosím zkušenost, jakou má tento krém trvanlivost? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, cca dva týdny, slepila bych těsně před svátky :-)

      Vymazat
  2. Přiznám se, že bych s pečením taky nejraději začla už hned. Moc oceňuji že budeš přidávat recepty chronologicky, tak jak bys to sama dělala. Moc se na tvé recepty na cukroví těším :-). Minulý rok jsem dělala tvoje perníčky, bohužel jsem je spálila tak doufám že to letos dopadne lépe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jejda, to mě mrzí :-( to cukroví je takové choulostivé, spálené je hned. tak ať se letos daří lépe :-)

      Vymazat
  3. Sušenky jsou moc lákavé, ale myslíš, že by se dal použít karob místo kakaa? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě :-) karob mi přijde navíc sladší jak kakao, takže by šlo teoreticky ubrat sladidla, ale záleží, jak moc jste zvyklí sladit, prostě musí se ochutnávat :-)

      Vymazat
  4. V prvé řadě děkuji za recepty, ne jen tento, ale i ty ostatní vánoční (a nejen ty vánoční, už jsem některé vyzkoušela a perfektní!!):) všechny vypadají skvěle a na většinu se chystám :) Jen jsem se chtěla zeptat, jestli ta lněná semínka mají být v celku, anebo se mají pomlít, než se zalijí vodou?? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. drcené, jinak je pro tělo semínko nestravitelné :-)

      Vymazat
    2. děkuju :) vím, že normálně se právě drtí, ale u tohohle jsem si nebyla jistá :D

      Vymazat
  5. Sušenky jsou výborné, i když bych mohla ubrat kakao. Jsou skvělé, jednoduché a rychlé. Ke krému bych měla dotaz - po dvou dnech v lednici místy zezelenal - stalo se to někomu? Jako plíseň to nevypadá, nevím, jestli se nejedná o nějakou jinou reakci... Děkuji, Alex

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)