Spirulinová smoothie miska s pohankovými křupinkami



I když se ochlazuje a většinou máme teď chuť na hřejivou obilnou kaši ke snídani a později na horkou ideálně dýňovou polévku, snažím se nezanedbávat smoothie maker ani odšťavňovač. Jednak protože všude kolem řádí bacily, po přečtení knížky o šťávách, ještě více věřím v jejich sílu a také se nezadržitelně blíží Vánoce :-) A s nimi související všemožné cukroví, sladkosti, válení se u pohádek... a upřímně, nechci na Štědrý den cucat zeleninovou šťávu ani smoothie... O to víc se snažím jíst "co nejzdravěji", abych měla i sílu na všechny pracovní povinnosti, projekty kolem blogu i lítání kolem dárků a jejich vyrábění... A něco Vám prozradím, připravuji takový malý speciál, tak se těšte :-)



Spirulinová smoothie miska s pohankovými křupinkami


Smoothie miska ( 1 porce)



Pohankové křupinky

  • 1 hrnek pohanky kroupy
  • 2 lžíce raw kakaového prášku
  • špetka soli
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu



Na smoothie jednoduše mixujeme pomocí blenderu či tyčového mixéru banán s hruškou, omytými špenátovými listy, konopnými semínky, spirulinou, mandlovým mlékem a vodou, až dosáhneme hladké konzistence. Pro ještě větší krémovitost můžeme použít mražené banány. 

Na pohankové křupinky předehřejeme troubu na 160 stupňů. V misce smícháme pohanku s kakaovým práškem a špetkou soli. Přelijeme roztopeným kokosovým olejem, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem, důkladně zapracujeme a rovnoměrně rozložíme na plech či jinou nádobu vhodnou do trouby a pečeme cca 20 - 30 minut. Pravidelně kontrolujeme a promícháváme, aby se pohanka nepřipekla. Necháme vychladnout a skladujeme např. ve skleněné či plastové nádobě.

Smoothie přelijeme do misky, posypeme pohankou a ihned podáváme. 






English version

Spirulina smoothie bowl with buckwheat crispies


Smoothie bowl ( 1 portion)



Buckwheat crispies

  • 1 cup buckwheat groats
  • 2 tablespoons raw cacao powder
  • pinch salt
  • 1 tablespoon coconut oil
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 1 teaspoon vanilla extract



If needed, prepare almond milk. Blend banana with pear, spinach leaves, hemp seeds, spirulina, almond milk and water until smooth. You could also use frozen bananas to reach creamier consistency. 

Preheat oven to 160 degrees. In a big bowl, combine buckwheat groats with cacao powder, pinch salt. Add melted coconut oil, maple syrup, vanilla extract and mix until well incorporated. Place the mixture on a baking sheet lined with parchment paper and bake in a preheated oven for about 20 - 30 minutes. Stir it occasionally. Let cool it and store in glasses.  

Pour smoothie into a bowl, sprinkle with buckwheat crispies and serve immediately. 





4 komentářů:

Děkuji za komentář :-)