Pečená ovesná kaše s hruškami a hořkou čokoládou



Dnes jsem musela oprášit jednu z mých nejoblíbenějších forem ranních kaší. Důvodem, proč ji mám tak ráda, bude asi praktičnost i její variabilnost. Pokud se Vám ji nepodaří sníst během pár dní, v pohodě si tak vystačíte s pekáčem této kaše po celý pracovní týden. Stačí ji skladovat v lednici a vymýšlet, jak si vychutnat - teplou přímo z trouby, vychlazenou, zalitou oblíbeným mlékem, s jogurtem atd.



Pečená ovesná kaše s hruškami a hořkou čokoládou

(cca 6 porcí)


  •  2 hrnky ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 50 g hořké čokolády
  • 2 střední hrušky
  • 1 hrnek bílého rybízu
  • 2 hrnky vlašského mléka
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu




Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Chia semínka zalijeme vodou a odložíme bokem, aby nabobtnaly. 

Ve velké míse smícháme ovesné vločky s práškem do pečiva, skořicí, muškátovým oříškem. Přidáme na kostičky nakrájenou hrušku, kuličky rybízu a nasekanou čokoládu. Jednu hrušku a kousek čokolády si ponecháme na dozdobení kaše.

V jiné míse promícháme tekuté ingredience - mléko s nabobtnanými chia semínky, roztopeným kokosovým olejem, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem. Tekutou směs vlijeme k sypké a zapracujeme. 

Kaši přendáme do zapékací nádoby vymazané kokosovým olejem. dozdobíme zbývající hruškou, čokoládou a pečeme v předehřáté troubě zhruba 40 minut. 

Podávat můžete ještě teplé, případně si kaši přihřát. Výborná je ale i studená. 






English version

Baked pear porridge with dark chocolate

(about 6 portions)

  •  2 cups oats
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon cinnamon
  • pinch nutmeg
  • 50 g dark chocolate
  • 2 midlde sized pears
  • 1 cup white currants
  • 2 cups walnut milk
  • 1 tablespoon chia seeds + 3 tablespoons water
  • 1 tablespoon coconut oil
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 1 teaspoon vanilla extract






Preheat oven to 180 degrees. Whisk chia seed with water and set aside. 

In a big bowl, mix oats with baking powder, cinnamon, nutmeg. Add chopped pear, currants and chocolate. Please leave one pear and rest of chocolate for decoration. 

In other bowl, whisk liquid ingredients - milk with chia seeds, melted coconut oil, maple syrup and vanilla extract. Pour liquid mixture over the flour mixture and mix until well incorporated. 

Add the dough into baking dish and bake for about 40 minutes. 





1 komentářů:

  1. Tento článok som si najprv otvorila, lebo som nemohla uveriť tej kombinácií...Ale ono to vypadá fakt dobre! Nikdy by som neverila, čo všetko sa dá s ovsenou kašou! Ak nazbieram odvahu, skúsim :)

    Viallen z http://all-dreams-are-real.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)