Dříve jsem si myslela, že zapéct těstoviny můžu jen s hromadou sýru, vajec či smetany, ale pěkně jsem se mýlila. Aby nebyly suché ale naopak krásně krémové, k tomu mi pomáhají zeleninová pyré. Promíchám s nimi těstoviny, doplním nějakou zajímavou posypkou a zázrak je na světě...
Dnes Vám předkládám těstoviny s batáty, ale nebojte se popustit uzdu fantazii a klidně je nahraďte mrkví, červenou řepou a už snad brzy i hráškem a ostatní jarní zeleninou...
Zapečené těstoviny s batátovou omáčkou
(4 porce)
- 250 g těstovin např. vrtulky, penne atd.
 

Batátová omáčka
- 1 lžíce kokosového oleje
 - 1 malá cibule
 - 1 stroužek česneku
 - 1 střední sladká brambora
 - 2 lžíce lahůdkového droždí
 - 1 lžička Dijonské hořčice
 - 2 lžičky uzené papriky
 - sůl, pepř
 - 2 hrnky kokosového mléka
 
Posypka
- 1/2 hrnku oloupaných mandlí
 - 2 lžíce lahůdkového droždí
 - sůl, pepř
 - 1 lžička uzené papriky
 
Troubu předehřejeme na 170 stupňů a sladkou bramboru upečeme doměkka, mělo by to trvat kolem půl hodiny, ale záleží na velikosti brambory. Necháme ji zchládnout a oloupeme. Případně ji můžeme samozřejmě uvařit. 
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu.
Na kokosovém oleji restujeme cibuli dozlatova, na minutu přidáme česnek, aby se rozvoněl a odstavíme z plotny. 
Sladkou bramburu rozmixujeme s orestovanou cibulí, lahůdkovým droždím, Dijonskou hořčicí, uzenou paprikou, solí, pepřem a kokosovým mlékem v hladké pyré. Případně dochutíme.
Na posypku mandle rozmixujeme v moučku, dochutíme solí, pepřem, lahůdkovým droždím, uzenou paprikou a  promícháme. 
K uvařeným těstovinám vmícháme batátové pyré a přendáme do zapékací nádoby či menších misek. Na závěr posypeme mandlovou posypkou a dáme zapéct zhruba na 20 minut.



Děkuji, to musím zkusit, ještě dokoupit uzenou papriku, nide jsem jí neviděla.
OdpovědětVymazatNo, vypadá to zajímavě. :) Uzenou papriku jsem sehnala v Tescu. ;)
OdpovědětVymazatPáni! Tak tenhle recept je fakt bomba. Musím ho co nejdříve otestovat. Dobrá inspirace, děkujeme. :))
OdpovědětVymazat