Food travel guide Copenhagen



Jsem s těma food travel guidama fakt hrozná. Díky své lenosti odkládám sepsání tohoto článku od konce února, a přitom nás čeká za necelé tři týdny další dovolená. A můžu si říkat, že čím dřív to sepíšu, tím to bude pro mě jednodušší a nebudu muset lovit v hluboké paměti... No asi nemá cenu sypat si na hlavu popel, jdeme vzpomínat...

Možná jste postřehli, že jsem v létě byla ve Stockholmu, článek zde, který mě tak učaroval, že se ze mě stal takový malý blázen do Skandinávie a vím, že jednou ji procestuji celou.

Obecně se říká, že je Skandinávie pro nás hodně drahá. Po návratu ze Švédska mi to ani nijak výrazně nepřišlo. Jo je dražší, ale řekla bych pomalu srovnatelný se západní Evropou, alespoň co se týká stravování. Služby jako přeprava jsou už jiná pohádka. Nicméně zpět ke Kodani, po zkušenostech ze Stockholmu jsem fakt nečekala tak vysoké ceny. Naivně jsem si asi usmyslela, že Kodaň je přece blíž do srdce Evropy, proč by tam mělo být dráž... a ono fakt bylo. Takže pokud se nechcete stravovat po nějakých pokoutných fast foodech, nezbyde než vysypat prasátko. 

Jako obvykle si předem načtu mraky článků a žebříčků "zdravých restaurací" a na tomto základě si podniky nahážu do aplikace Tripadvisor. Pak se už jen nechám dovést na dané místo. 

Opět se musím omluvit za kvalitu fotek, ta je tentokrát opravdu mizerná, ale většinu pokrmů jsem rychle blejskla mobilem a vrhla se na to. Ale snad to tentokrát není jen o fotkách a spíš Vám pomůžu s tipy, kde se najíst v Kodani, pokud se tam chystáte. Budu taky ráda, když sami přispějete se svými, pokud máte, určitě to ocení i ostatní :-)




Copenhagen street food
Adresa: Warehouse 7 a 8, Papirøen, Trangravsvej 14, 1436 København
Otevírací doba: Po - St, Ne 12:00 - 21:00, Čt - So 12:00 - 22:00

Co nás nadchlo na celé Kodani nejvíc? Jednočnačně její Street food. Nepochybovala jsem, že se tam podíváme, ale že tam budeme nasáčkovaní každý den? Navíc se sklad nachází v samém srdci města, naproti Opery, i blízko Nyhavnu, Ta atmosféra je zkrátka nepopsatelná. Nedokáži ji dostatečně vymalovat slovy, ani fotky ji nezachytí. To se prostě musí zažít. Je to tam takové živé, veselé, plno lidí, hudby, teplo, spousty stánků s kuchyní celého světa, krby, spousty laveček, některé i v patře, takže máte rozhled na celé to pozoruhodné místo. Záleží, kdy se tam asi objevíte, někdy je sklad narvaný, že si pomalu nesednete a jindy bez problému. Pátky a soboty večer bývají pěkně plné, hrává tam živá hudba, ale určitě to stojí za návštěvu a ochutnání nějakého drinku či piva z dánského mikropivovaru. Ochutnat tam toho můžete opravdu spousty (dohromady najdete na jednom místě 39 stánků), navíc je super, že je tam i spoustu možností pro vegany. A tak jsem si tam mohla dát falafel v pitě, quinoový burger, portobello burger, rýžové závitky... Navíc tam narazíte na francouzské palačinky, belgické vafle, cheesecaky, hot dogy, trhané kachní maso v bulce, samozřejmě smorbrody, mexickou kuchyni, spousty burgerů, sushi, shawarmu, italskou, korejskou, thajskou, indickou, čínskou, brazilskou, tureckou, marockou, americkou kuchyni, Výhodou je, že se zde relativně levně najíte oproti klasickým restauracím. Pokrmy se pohybují v rozmezí 80 - 100 DKK. 





Coffee collective
Adresa: Torvehallerne Vendersgade 6D, 1363, København
Otevírací doba: Po - Pá 7:00 - 20:00, So 8:00 - 19:00, Ne 8:00 - 18:00

Pokud budete v Kodani, určitě nevynechejte Torvehallerne. Jde o něco jako potravinovou burzu. Pod jednou střechou naleznete neskutečné množství stánků, ať už s hotovými pokrmy jako sushi, pizzu, zmrzlinu, dortíky, pečivo, smorbrod, což je typické jídlo pro dánskou kuchyni, defakto jde o obdobu našeho chlebíčku, ale bohužel nám přišel tak obyčejný, že jsme jej ani neochutnali, Kromě toho si zde můžete nakoupit různé suroviny, čerstvé ryby, ovoce, zeleninu, ale i jedlé dárky pro rodinu z cesty. Byly tam moc hezky zabalené čokolády, koření, vína atd. Nicméně my tam zavítali především kvůli Coffee collective. Vždycky chci totiž ochutnat tu nejlepší kávu ve městě a tahle teda byla. Mají více poboček, ale nám se líbilo spojit návštěvu Torvehallerne právě s ochutnávkou kávy. 
Navíc tam i narazíte na Groed, což je takový maličký podnik se třemi pobočkami, zaměřující se především na ovesné kaše, sladké i slané. Jen škoda, že jsme od nich nic neochutnali. V Kodani je toho prostě tolik, že bych to jídlo musela strkat do kabelky...



42 Raw
Adresa: Pilestræde 32, 1112, København
Otevírací doba: Po - Pá 8:00 - 20:00, So - Ne 9:00 - 18:00

Miluji raw restaurace a cukrárny, proto jsme ani v Kodani nemohli nějakou minout. Vytipovala jsem si dvě a řeknu Vám to rovnou, ani jedna nezklamala jen peněženka zaplakala. Do obou jsme zašli na snídani. 42 Raw je poměrně malinký podnik, navíc si nemůžete stůl rezervovat, tak se může snadno stát, že si nesednete. Ale pokud budete mít to štěstí, věřím, že budete stejně nadšení jako já. Ke snídani jsme si dali brunch, který zahrnoval banánové lívance, batátové hranolky, chléb s avokádem a hummusem a granola misku. Já pak zvolila acai bowl, arašídový košíček a snad to nejlepší smoothie s burákovým máslem, snad i lepší jak v Londýně v MaE deli




SimpleRAW
Adresa: Gråbrødretorv 9, 1154 København
Otevírací doba: Po - So 10:00 - 22:00, Ne 10:00 - 20:00

Z této raw restaurace jsem byla asi nejvíc nadšená. Brunch už nevyšel tak strašně draho a zároveň jsme měli možnost ochutnat to nejlepší z jejich nabídky - jarní závitky, raw mrkvový krekr s petrželkovou pomazánkou, která byla překvapivě asi to nejlepší z celého brunche, semínkový chléb s avokádem, acai bowl, raw čokoládový dort, ginger shot. Měli jsme teda co dělat, abychom restauraci našli, je taková nenápadně schovaná v suterénu, ale prostředí je moc hezké a nebylo ani narváno. Navíc je opravdu prostorná. 




Raw food house
Adresa: Friisgatan 8, Malmö
Otevírací doba: Po - Čt, So - Ne 11:00 - 17:00, Pá 11:00 - 19:00

Když už jsme byli v Kodani, nešlo jinak než se vypravit na jeden den do Malma, které je, co by kamenem dohodil. Jsem ráda, že jsem to město viděla, ale abych byla upřímná, neskutečně mě zklamalo. Nevím, jestli to bylo tím, že byla zima, ale to město mi prostě přišlo mrtvé. A kdybysme neměli koupený zpáteční lístek až na večer, vydala bych se hned po obědě zpět do živé Kodaně. 

Jeli jsme poměrně brzy ráno, proto jsme si chtěli dát snídani až na místě. Nicméně vytipovaný podnik byl mnohem menší, než jsem předpokládala a šlo spíše o něco jako bistro, kde si vezmete smoothie s sebou. No představa, že budu někde na ulici srkat něco studeného v takové zimě, mě moc nenadchla, a tak jsme zvolili náhradní variantu, zkrátili si čas procházkou po parku a vyčkali, než otevře Raw food house, kam jsem chtěla jít původně na oběd. Nakonec to bylo asi tak správně, protože snídaně byla výborná a oběd snad ještě lepší. Bohužel jsem zapomněla jej vyfotit, ale ochutnali jsme snad toho nejlepšího lososa v životě. Byl na asijský způsob s teriyaki omáčkou, jasmínovou rýží a nakládanou okurkou. Ona by to byla ostuda nedát si nějakou čerstvou rybu, když se dostanete do Skandinávie. Jsem toho názoru, že dovolená by měla být o tom, vyjet trochu ze zajetých kolejí a ochutnat lokální pokrmy, typické pro danou zemi. 

Ale zpět k Raw food house. Je to takový typický zdravý mini podnik, který nemusí každému sednout, ale to je tak se vším :-) Raw food house mají výborné raw dezerty. Bylo opravdu těžké vybrat ten jediný, nakonec jsme sáhli po čokoládovém s kokosem a a jablečný a k tomu čokoládové smoothie. vše chutnalo naprosto výborně a nenechali jsme tam ani tolik peněz. 





Joe & the juice

Joe and the juice je něco jako zdravý Mcdonald´s. Potkáte je pomalu na každým rohu a vypadá fakt hrozně hezky. Ale racionálně jsem si odůvodnila, že nemusíme navštívit podnik, který potkáme ve spoustě dalších zemích a radši dáme přednost lokálním, jedinečným kavárnám a restauracím. Nicméně osud tomu chtěl, že jsem nakonec od nich stejně něco ochutnala, na poslední chvíli na letišti. Letěli jsme domů brzy ráno a tak nějak spoléhali, že si něco rychlého koupíme právě tam. No když jsem Joovu pobočku uviděla, bylo hned rozhodnuto :-) Dali jsme si avo shake (avokádo, banán, vanilkové mléko) a coffee shake (espresso, vanilkové mléko) Oba byly vcelku dobré ale asi nic, na co bych dlouho vzpomínala jako třeba na burákové smoothie. Kromě smoothie a čerstvých šťáv nabízí Joe shoty, které jsou ve Skandinávii obecně hrozně populární, acai bowl, sendviče, kávu. Celkově jim závidím, jak mají na každém rohu nějaký "zdravý" shop a je mnohem snadnější se slušně najíst, pokud Vám to není fuk. No snad se i někdy u nás dočkáme :-)

Uf, tak to je asi vše z mých poznatků z Kodaně. Snad aspoň někdo využijete mé tipy a určitě se podělte o ty své, pokud jste v Kodani byli nebo tam náhodou žijete :-)



2 komentářů:

  1. Děkuju za tipy, do Kodaně se chystám a zatím mě každý odrazoval, že je to nudné město! :D V tvém podání mi přijde skvělé a hlavně plné dobrého jídla! :)

    lenikralickova.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nudné mi určitě nepřišlo, třeba oproti Malmu. Na druhou stranu mě neokouzlila nejvíc, co jsem zatím viděla, ale jsem ráda, že jsem tam byla :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)