Všelijaké směsi, ať už ze zeleniny, luštěnin či tofu, tempehu, dochucené nejrůznějším aromatickým kořením v podobě zázvoru, koriandru, kurkumy atd., podlité kokosovým mlékem, se u nás staly už takovou klasikou. Je to velmi nenáročný pokrm na přípravu, tak i na přepravu do práce a následnou konzumaci. Záhy jsem totiž zjistila, že spoustu pokrmů jednoduše neohřejete, abyste zachovali chuťový zážitek jako v případě čerstvě připraveného jídla, čímž se výběr samozřejmě zužuje.
Proto jsem si neodpustila další takovou variantu, tentokrát z klasické hnědé čočky, na kterou ráda zapomínám...
Krémové čočkové kari s celozrnnou rýží

- 3 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžíce koriandru
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 hrnek hnědé čočky
- 1 plechovka krájených rajčat
- 2 hrnky vody
- 1 lžíce kurkumy
- sůl, kajenský pepř dle chuti
- 1 plechovka kokosového mléka
K podávání
- celozrnná rýže
V pánvi rozehřejeme kokosový olej. Přisypeme římský kmín, koriandr a necháme provonět. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a budeme pár minut míchat, aby se nespálila. Přidáme česnek se zázvorem, čočku a zalijeme plechovkou rajčat a vodou. Dochutíme kurkumou, solí, kajenským pepřem, zmírníme plamen a necháme probublávat do změknutí čočky, cca půl hodiny. Na závěr přilijeme kokosové mléko a necháme ještě pět minut povařit.
Váš blog sleduji už delší dobu (přivedla mě k němu kamarádka, která podle vás vaří často). V té době na mě byly recepty moc "zdravé". Teď jsem se k nim ráda vrátila (musím vařit "jinak") a díky vám je pro mě zdravé jídlo nejen poživatelné, ale i výborné. Děkuji moc:)
OdpovědětVymazatjá děkuji za krásný komentář :-)
VymazatMáte v receptu chybu - na začátku se zahřívá kokosový olej :-)
OdpovědětVymazatjejda, pardon. Děkuji za upozornění, už jsem opravila :-)
Vymazat