Krémové čočkové kari s celozrnnou rýží



Všelijaké směsi, ať už ze zeleniny, luštěnin či tofu, tempehu, dochucené nejrůznějším aromatickým kořením v podobě zázvoru, koriandru, kurkumy atd., podlité kokosovým mlékem, se u nás staly už takovou klasikou. Je to velmi nenáročný pokrm na přípravu, tak i na přepravu do práce a následnou konzumaci. Záhy jsem totiž zjistila, že spoustu pokrmů jednoduše neohřejete, abyste zachovali chuťový zážitek jako v případě čerstvě připraveného jídla, čímž se výběr samozřejmě zužuje. 

Proto jsem si neodpustila další takovou variantu, tentokrát z klasické hnědé čočky, na kterou ráda zapomínám...



Krémové čočkové kari s celozrnnou rýží

Krémové kokosové kari
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce koriandru
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 hrnek hnědé čočky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžíce kurkumy
  • sůl, kajenský pepř dle chuti
  • 1 plechovka kokosového mléka

K podávání
  • celozrnná rýže



V pánvi rozehřejeme kokosový olej. Přisypeme římský kmín, koriandr a necháme provonět. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a budeme pár minut míchat, aby se nespálila. Přidáme česnek se zázvorem, čočku a zalijeme plechovkou rajčat a vodou. Dochutíme kurkumou, solí, kajenským pepřem, zmírníme plamen a necháme probublávat do změknutí čočky, cca půl hodiny. Na závěr přilijeme kokosové mléko a necháme ještě pět minut povařit.

Podáváme např. s celozrnnou rýží.






4 komentářů:

  1. Váš blog sleduji už delší dobu (přivedla mě k němu kamarádka, která podle vás vaří často). V té době na mě byly recepty moc "zdravé". Teď jsem se k nim ráda vrátila (musím vařit "jinak") a díky vám je pro mě zdravé jídlo nejen poživatelné, ale i výborné. Děkuji moc:)

    OdpovědětVymazat
  2. Máte v receptu chybu - na začátku se zahřívá kokosový olej :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jejda, pardon. Děkuji za upozornění, už jsem opravila :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)