Kynutý celozrnný drobenkový koláč



Myslím, že téměř pro každého jsou drobenkové koláče takovou pohádkou dětství, vzpomínkou na prázdniny, na babičku, maminku... a když pominu jakousi nostalgickou stranu, prostě mi odjakživa chutnaly. Prostě drobenka a ovoce je nej, i proto tak miluji krambly :-) A i proto nemůže být léto bez tohoto koláče...


Kynutý celozrnný drobenkový koláč

(malý plech)

Těsto
  • 1 hrnek mandlového mléka (či jiného)
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 a 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
  • špetka vanilkového prášku
  • špetka soli


  • cca 500 g meruněk (či jiného ovoce)


Drobenka
  • 3/4 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1/3 hrnku kokosového cukru
  • 1/4 hrnku kokosového oleje


Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.

Mléko s javorovým sirupem a kokosovým olejem mírně ohřejeme, nesmí vřít. Přelijeme do velké mísy, ve které budeme zpracovávat těsto. Rozdrobíme k mléku droždí, promícháme a necháme cca 20 minut pracovat. 

Mezitím si můžeme omýt, vypeckovat meruňky a připravit drobenku. Na tu ve větší míse smícháme mouku s cukrem a rozehřátým kokosovým olejem. Pomocí rukou zapracujeme, aby nám vznikla drobivá hmota.

Zpátky k těstu, jakmile nám droždí začne tvořit bublinky, můžeme přidat mouky, vanilkový prášek a špetku soli. Zapracujeme a vzniklé těsto zaprášíme ještě trochou mouky, mísu přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo cca hodinu.

Vykynuté těsto rozložíme na plech, mělo by to jít i pomocí rukou. Poklademe meruňkami, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut.


2 komentářů:

Děkuji za komentář :-)