Z víkendu u rodiny jsem si přivezla bednu švestek... asi to teď všichni znáte, co s nimi? Část jsem dala zamrazit na později, něco do smoothies. A zbytek šel do sladkého pečení nebo rovnou do pusy...
Původně jsem tenhle koláč pekla jako takovou rychlovku, něco jako bublaninu, ale sklidil doma takový úspěch, že jsem nechápala a rovnou se chystám na opakovačku. Je pravdou, že jako obyč bublanina rozhodně nechutná. Zajímavou chuť mu dodává mandlová mouka, pomerančová šťáva a kokosový olej, který koláč krásně provoněl... a je navíc bezlepkový :-)
Švestkovo-mandlový koláč
(dortová forma o průměru 24 cm)

Těsto
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 hrnek mandlové mouky
- 3/4 hrnku kokosového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce rostlinného mléka
- 1/2 hrnku jablečného pyré
- šťáva z 1/2 pomeranče
Na dokončení
- cca 10 švestek
- kokosový cukr
- hrst mandlí
Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
Ve velké míse smícháme pohankovou mouku s mandlovou, kokosovým cukrem a sodou.
Rozehřátý kokosový olej prošleháme s mlékem, jablečným pyré a šťávou z pomeranče. Tekutou směs přimícháme k sypké a zpracujeme v těsto. To přelijeme do dortové formy, poklademe čtvrtkami švestek, posypeme jemně kokosovým cukrem a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 40 minut.
Po upečení můžeme koláč ještě posypat sekanými mandlemi.
Milujem slivky a v tomto kolaci su najlepsie ; )) Toto leto ho robim uz treti raz!
OdpovědětVymazatděkuji za komentář, také budu muset zopakovat :-)
Vymazat