Švestkovo-mandlový koláč



Z víkendu u rodiny jsem si přivezla bednu švestek... asi to teď všichni znáte, co s nimi? Část jsem dala zamrazit na později, něco do smoothies. A zbytek šel do sladkého pečení nebo rovnou do pusy... 

Původně jsem tenhle koláč pekla jako takovou rychlovku, něco jako bublaninu, ale sklidil doma takový úspěch, že jsem nechápala a rovnou se chystám na opakovačku. Je pravdou, že jako obyč bublanina rozhodně nechutná. Zajímavou chuť mu dodává mandlová mouka, pomerančová šťáva a kokosový olej, který koláč krásně provoněl... a je navíc bezlepkový :-)


Švestkovo-mandlový  koláč

(dortová forma o průměru 24 cm)

Těsto
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 3/4 hrnku kokosového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce rostlinného mléka
  • 1/2 hrnku jablečného pyré
  • šťáva z 1/2 pomeranče


Na dokončení
  • cca 10 švestek
  • kokosový cukr
  • hrst mandlí


Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

Ve velké míse smícháme pohankovou mouku s mandlovou, kokosovým cukrem a sodou. 

Rozehřátý kokosový olej prošleháme s mlékem, jablečným pyré a šťávou z pomeranče. Tekutou směs přimícháme k sypké a zpracujeme v těsto. To přelijeme do dortové formy, poklademe čtvrtkami švestek, posypeme jemně kokosovým cukrem a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 40 minut. 

Po upečení můžeme koláč ještě posypat sekanými mandlemi.


0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)