Jablečná bábovka



Pokud se vám do rukou dostanou "nic moc" jablka, ať už padavky nebo příliš kyselá, moučná atd., byla by věčná škoda, je nevyužít v kuchyni.  Skvělým příkladem je tato jablečná bábovka, která proměnila kyselá jablka v dokonalost. Bábovka je velmi vláčná, takže pokud se jim vyhýbáte, protože nemáte rádi suché buchty, není se čeho bát. Skvěle bude chutnat i s oříšky či rozinkami, které chci zkusit příště...





Jablečná bábovka


  • 2 lžíce chia semínek + 4 lžíce vody
  • 3 menší jablka + 1 lžíce špaldové mouky
  • 1 a 1/2 hrnku mandlového mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 a 1/2 hrnku jemné špaldové mouky
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 3/4 hrnku kokosového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička zázvoru
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 1/2 hrnku kokosového oleje



Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme, pokud nemáme silikonovou. Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou. 

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do mísy a zasypeme lžící mouky.

Mléko prošleháme s jablečným octem a také odložíme stranou.

Ve velké míse smícháme rozehřátý kokosový olej s mlékem a chia semínky. V jiné míse smícháme hladkou špaldovou mouku s celozrnnou, kokosovým cukrem, jedlou sodou, špetkou soli, vanilkovým práškem, skořicí, zázvorem a novým kořením. 

Sypkou směs smícháme s tekutou a zpracujeme v těsto. Na závěr opatrně vmícháme jablka. 

Těsto přelijeme do bábovkové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 50 minut.

Necháme vychladnout cca 10 minut. Až poté vyklopíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu a můžeme krájet. 


2 komentářů:

  1. Lucinko milá, děkuji. Hledám něco zdravějšího, ale dobrého, zítra bude mít dcera 20, tak použijí jako dortovy korpus a ozdobím ovocem a květy. Přemýšlím ještě nad krémem, kouknu na další recepty. U tebe vždy najdu, co potřebuji. Děkuji, že si s tím dáváš tolik práce.
    Nádherný blog. Potěšíme se už jen prohlížením fotografií a bonus na druhou, že dokážeš zpracovat i nepěkné kousky a změnit je v luxusní dobroty. Stále se od tebe učím.
    Krásné dny přeji.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno Bohunko, tak to by mě zajímal výsledný dort :-) máš pravdu, že ne každý pokrm je fotogenický a je to občas oříšek odfotit.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)