Možná už je to trošku pozdě, všude už vidím plno receptů s dýněmi, ale mně ještě "straší" pár cuket v lednici a bylo mi líto je nevyužít do receptu. Recept na cuketový chlebíček tu už letos byl, ale tenhle je trošku exotičtější díky limetce, kokosové šlehačce a pistáciím.
U receptu si dejte pozor, abyste cuketu nevymačkali až příliš. Pak by mohl být chlebíček sušší.
Cuketový chlebíček s kokosovou šlehačkou a pistáciemi
(Chlebíčková forma)
Cuketový chlebíček
- 200 g špaldové mouky
- 100 g pohankové mouky
- 50 mletých pistácií
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky jedlé sody
- kůra z 1/2 limety
- 150 ml javorového sirupu
- 50 ml kokosového oleje
- šťáva z 1 limety
- 250 g strouhané cukety
Kokosová šlehačka
- plechovka tučného kokosového mléka
- 2 lžíce javorového sirupu
- hrst pistácií
- limetová kůra
Kokosové mléko dáme chladit do lednice přes noc, aby ztuhlo a oddělila se tučná část.
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem. Cuketu nastrouháme, trošku vymačkáme vodu, ale ne všechnu.
Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s pohankovou, mletými pistáciemi, práškem do pečiva, sodou a kůrou z limety. Přilijeme javorový sirup, rozehřátý kokosový olej a šťávu z limety. Na závěr opatrně vmícháme nastrouhanou cuketu a zpracujeme v kompaktní hmotu.
Těsto přelijeme do chlebíčkové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na hodinu.
Na šlehačku použijeme pouze tučnou vrstvu z mléka, kterou pomocí ručního šlehače vyšleháme. Osladíme javorovým sirupem.
Chlebíček pomažeme šlehačkou a ozdobíme nasekanými pistáciemi a limetovou kůrou.
Výborný moučník, pohanka mu dodala ještě oříškovější chuť, místo pistácií jsem dala vlašáky, a tentokrát bez smetany...určitě jsem jej nedělala naposledy:) Děkuji za recept!
OdpovědětVymazatjéé to jsem ráda, že chutnalo, a že se nebojíte experimentovat a zaměňovat ingredience, taky musím vyzkoušet :-)
Vymazat