Cuketový chlebíček s kokosovou šlehačkou a pistáciemi

 


Možná už je to trošku pozdě, všude už vidím plno receptů s dýněmi, ale mně ještě "straší" pár cuket v lednici a bylo mi líto je nevyužít do receptu. Recept na cuketový chlebíček tu už letos byl, ale tenhle je trošku exotičtější díky limetce, kokosové šlehačce a pistáciím. 


U receptu si dejte pozor, abyste cuketu nevymačkali až příliš. Pak by mohl být chlebíček sušší. 



Cuketový chlebíček s kokosovou šlehačkou a pistáciemi


(Chlebíčková forma)


Cuketový chlebíček

  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 50 mletých pistácií
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • kůra z 1/2 limety
  • 150 ml javorového sirupu
  • 50 ml kokosového oleje
  • šťáva z 1 limety
  • 250 g strouhané cukety



Kokosová šlehačka

  • plechovka tučného kokosového mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • hrst pistácií
  • limetová kůra



Kokosové mléko dáme chladit do lednice přes noc, aby ztuhlo a oddělila se tučná část. 


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem. Cuketu nastrouháme, trošku vymačkáme vodu, ale ne všechnu. 


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s pohankovou, mletými pistáciemi, práškem do pečiva, sodou a kůrou z limety. Přilijeme javorový sirup, rozehřátý kokosový olej a šťávu z limety. Na závěr opatrně vmícháme nastrouhanou cuketu a zpracujeme v kompaktní hmotu. 


Těsto přelijeme do chlebíčkové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na hodinu.


Na šlehačku použijeme pouze tučnou vrstvu z mléka, kterou pomocí ručního šlehače vyšleháme. Osladíme javorovým sirupem. 


Chlebíček pomažeme šlehačkou a ozdobíme nasekanými pistáciemi a limetovou kůrou.



2 komentářů:

  1. Výborný moučník, pohanka mu dodala ještě oříškovější chuť, místo pistácií jsem dala vlašáky, a tentokrát bez smetany...určitě jsem jej nedělala naposledy:) Děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé to jsem ráda, že chutnalo, a že se nebojíte experimentovat a zaměňovat ingredience, taky musím vyzkoušet :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)