Pohankové karbanátky s pečenými bramborami

 

Upřímně se mi do takovýchto "patlavých" receptů nikdy moc nechce. Nejradši mám, když zašpiním co nejmíň nádobí, vše se smíchá ideálně v jedné míse/hrnci a za půl hodiny není co dělat. A když už se do zdánlivě složitějších receptů pustím, obvykle zjistím, že to zas není taková časově náročná hrůza. 


Stejně tak to bylo v případě těchto karbanátků. Ano, receptů zahrnuje více postupných kroků, ale pohanka se vaří sama, mezitím restuji žampiony s cibulí, pak tuto směs přidám do hrnce s pohankou, přidám zbytek ingrediencí, rozmixuji, vytvaruji a trouba peče za mě :-) A nejlepší na tom celém je, že těch karbanátků je fakt dost, takže máte základ oběda na další dny, pak jen stačí obměnit přílohu a je to.




Pohankové karbanátky s pečenými bramborami


(cca 10 ks, záleží na velikosti)


  • 220 g pohanky (kroupy)
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • cca 200 g žampionů
  • cca 200 g kysaného zelí
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka dle chuti
  • sůl,  černý pepř



Pohanku propláchneme a uvaříme ve dvounásobném množství vody. Chia semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou, aby nabobtnala. 


Na lžíci oleje restujeme cibuli dozlatova, přidáme očištěné a nakrájené žampiony. Dochutíme je solí, pepřem. 


K pohance přidáme orestovanou cibuli s žampiony, zelí, dochutíme hořčicí, česnekem, majoránkou, solí pepřem a rozmixujeme pomocí tyčového mixéru či jiného vhodného přístroje. Hmota nemusí být rozmixovaná úplně dohladka. 


Poté pomocí rukou tvarujeme v menší bochánky, můžeme je potřít olejem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 - 40 minut dozlatova.


Podáváme např. s pečenými bramborami. Ale i s bramborovou kaší jsou moc dobré :-)




2 komentářů:

Děkuji za komentář :-)