Zeleninová polévka s čočkou



Tohle je taková všehochuť, spoustu zeleniny, do toho luštěnina, takže polévka s přehledem zastoupí hlavní chod. Je trošku šmrnclá Asií díky koření. A osloví i nemilovníky zeleninových krémů, s čímž doma trošku bojujeme, protože já je naopak můžu, ale jiní protestují, tak holt musím hledat kompromisy a pustit se do takovýchto polévek... Příprava je velmi rychlá a řekla bych, že i recept vcelku variabilní, umím si představit i jiné druhy zeleniny, zkrátka, co zrovna lednice nabídne. Kdo rád pikantnější, vůbec bych se nebála trošky kajenského pepře...




Zeleninová polévka s čočkou


(4 porce)


  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 200 g žampionů
  • 2 mrkve
  • 1 malý květák
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • sůl, pepř
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 1 hrnek červené čočky
  • citrónová šťáva
  • hrst baby špenátu



Na olivovém oleji restujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na plátky nakrájený česnek, zázvor a krátce promícháme. Vsypeme nakrájené žampiony, mrkve, květák a budeme restovat. Dochutíme římským kmínem, kurkumou, koriandrem, solí, pepřem. Zalijeme vývarem, vsypeme čočku a necháme probublávat 15 - 20 min. 


Na závěr vmícháme špenát, případně dochutíme a odstavíme z plotny. Před podáváním pokapeme citrónovou šťávou.



2 komentářů:

  1. Ahoj, takové zeleninové kari to je, což mi moc chutná. Díky za víc nesladkých receptů.
    Jan

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)