Chilli non-carne

 

Tento pokrm vypadá vcelku složitě, ale zdání klame. Obzvláště pokud sáhnete po fazolích z plechovky. Není to ideální varianta, ale neříkám, že nemám doma pro jistotu záchranný kousek. Výhodou těchto pokrmů je i to, že druhý den chutnají ještě líp. Takže doporučuji uvařit alespoň na dva dny. Těch variant na chilli je strašně moc. I u mě na blogu najdete verzi s bulgurem, pohankou, čokoládou, bez. Ale musím přiznat, že tato mi chutnala asi nejvíc. Hodně tam udělaly i vlašské ořechy...




Chilli non-carne


(cca 3 - 4 porce)


  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 mrkve
  • 1 červená paprika
  • 250 g žampionů
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka chilli dle chuti
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 plechovka červených/černých fazolí
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 kostička hořké čokolády


Na dokončení

  • uvařená rýže
  • rostlinný jogurt
  • čerstvý koriandr
  • avokádo
  • limetka



Na lžíci olivového oleje restujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme jen zhruba na minutu na plátky nakrájený česnek, aby nezhořkl. Vsypeme na kostičky nakrájenou mrkev, papriku i žampiony. Dochutíme uzenou paprikou, skořicí, chilli, římským kmínem, oreganem, koriandrem a necháme probublávat cca 10 minut. Vsypeme okapané a propláchnuté fazole, rajčata, protlak, ořechy a necháme ještě dalších 10 minut vařit. Na závěr dochutíme sójovou omáčkou, necháme rozpustit čokoládu a odstavíme z plotny. 


Podáváme s rýží. Můžeme přidat lžičku jogurtu, rozmačkané avokádo, limetku a posypat snítky koriandru. 




2 komentářů:

  1. Manžel nepoznal, že tam není maso, to je co říct.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je ta nejlepší pochvala :-D jsem ráda, že chutnalo.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)