Já prostě ty kakaové/čokoládové dezerty můžu, takže se nabízelo vyrobit si i takové linecké. Tentokrát jsem zatoužila po bezlepkové variantě, takže jsem využila mletých mandlí a kokosové mouku, která mi leží doma a upřímně po ní moc často nesahám. Sypké sladidlo jsem nahradila tekutým, tentokrát javorovým sirupem, který má svou specifickou chuť. A aby bylo cukroví ještě voňavější, jako tuk jsem zvolila kokosový olej. Linecké jsem už pak jen slepovala rozehřátou hořkou čokoládou. Ale dobré bude určitě i s klasickou marmeládou, třeba malinovou?
Kakaové linecké s čokoládou (V)
(cca 20 slepených kusů)
Těsto
- 120 g mletých mandlí
- 40 g kokosové mouky
- 1 lžíce raw kakaového prášku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka vanilkového prášku
- špetka soli
- 80 g javorového sirupu
- 50 g kokosového oleje
Na dokončení
- 100 g hořké čokolády
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.
Ve velké míse smícháme mleté mandle s kokosovou moukou, kakaovým práškem, skořicí, sodou, vanilkovým práškem a špetkou soli.
Javorový sirup prošleháme s rozehřátým kokosovým olejem a přilijeme k sypké směsi. Zpracujeme v kompaktní hmotu. Těsto zabalíme do potravinové fólie či jinak zajistíme, aby v lednici neoschlo a dáme jej chladit do lednice alespoň na hodinu.
Poté rozválíme těsto a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut. Po vychladnutí slepujeme rozehřátou čokoládou ve vodní lázni.
Aac, tady to voní krásně Vánočně. A ty fotografie, ach. Lucinko, naaadhera. Už cítím vůní jehličí a cinkání zvonečku..
OdpovědětVymazatKrásný večer a děkuji za skvělý recept.
Bohunka