Perníčky peče snad každá rodina, i když musím přiznat, že u nás rozhodně k nejoblíbenějšímu cukroví nepatří. Každopádně co by to bylo za Vánoce bez perníčků. To prostě nejde.
Jelikož trošku bojuju s časem, možná i trošku s leností, už nějaký čas mě zachraňují vykrajovátka z Ikea, Dají perníčkům strukturu a vypadají moc pěkně oproti klasickým vykrajovátkům.
Vegan perníčky
(cca 50 ks)
- 225 g hladké špaldové mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce perníkového koření
- 2 lžíce raw kakaového prášku
- špetka soli
- 110 g Bio Alsanu
- 60 g třtinového/kokosového cukru
- 100 g melasy
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.
Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, sodou, perníkovým kořením, kakaovým práškem a špetkou soli.
V jiné míse utřeme tuk s cukrem a melasou. Přidáme k sypké směsi a pomocí rukou vypracujeme v kompaktní hmotu. Těsto zabalíme do potravinové fólie či jinak zajistíme, aby těsto neosychalo a dáme jej chladit do lednice alespoň na hodinu, ideálně přes noc.
Poté těsto rozválíme a vykrajujeme. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut.
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatSkvělý recept, perníčky vypadají naprosto úchvatně a věřím, že chuťově musí být taky moc dobré :) Zvlášě v poslední době, kdy se tak často skloňuje slovo ekologie, je skvělé, že je recept veganský. Kromě vaření bych pro ekologický životní styl doporučovala ale nejen vaření, ale i vyhýbání se fast fashion, omezit odpad nebo používat přírodní kosmetiku (kvalitně vypadá třeba tady :) Jinak skvělý článek i fotky, moc se povedly :)
OdpovědětVymazat