Vegan perníčky

 

Perníčky peče snad každá rodina, i když musím přiznat, že u nás rozhodně k nejoblíbenějšímu cukroví  nepatří. Každopádně co by to bylo za Vánoce bez perníčků. To prostě nejde. 


Jelikož trošku bojuju s časem, možná i trošku s leností, už nějaký čas mě zachraňují vykrajovátka z Ikea, Dají perníčkům strukturu a vypadají moc pěkně oproti klasickým vykrajovátkům.  




Vegan perníčky


(cca 50 ks)


  • 225 g hladké špaldové mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce raw kakaového prášku
  • špetka soli
  • 110 g Bio Alsanu
  • 60 g třtinového/kokosového cukru
  • 100 g melasy



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.


Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, sodou, perníkovým kořením, kakaovým práškem a špetkou soli. 


V jiné míse utřeme tuk s cukrem a melasou. Přidáme k sypké směsi a pomocí rukou vypracujeme v kompaktní hmotu. Těsto zabalíme do potravinové fólie či jinak zajistíme, aby těsto neosychalo a dáme jej chladit do lednice alespoň na hodinu, ideálně přes noc. 


Poté těsto rozválíme a vykrajujeme. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut. 




2 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý recept, perníčky vypadají naprosto úchvatně a věřím, že chuťově musí být taky moc dobré :) Zvlášě v poslední době, kdy se tak často skloňuje slovo ekologie, je skvělé, že je recept veganský. Kromě vaření bych pro ekologický životní styl doporučovala ale nejen vaření, ale i vyhýbání se fast fashion, omezit odpad nebo používat přírodní kosmetiku (kvalitně vypadá třeba tady :) Jinak skvělý článek i fotky, moc se povedly :)


    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)