Chlebíček s kokosovo-malinovým krémem

 



Svátek všech zamilovaných se nezadržitelně blíží... a i když jej nijak neprožíváme, pro mě je to skvělá záminka, proč připravit něco růžového, čokoládového... a to se neodmítá :-) Letos jsem se rozhodla pro jemný citrónový chlebíček navoněný vanilkou doplněný kokosovou šlehačkou, malinami a ruby čokoládou. 

Musím přiznat, že chlebíčky s krémy na povrchu mě dost baví. Z "obyčejné" suché buchty se najednou stane něco víc, co bych klidně i podávala na narozeninové oslavě místo dortu, proč ne :-) Tento chlebíček určitě nepatří k těm nejvláčnějším, co jsem kdy pekla, ale právě proto se k němu skvěle hodí krém. Nejraději mám ten z kokosového mléka. Volte ale dobře, nízkotučné mléko určitě fungovat nebude. 



Chlebíček s kokosovo-malinovým krémem


(chlebíčková forma)


Chlebíček

  • 180 ml mandlového mléka + 1 lžička jablečného octa
  • 180 g kokosového/třtinového cukru
  • 100 g olivového oleje
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • kůra + šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu


Kokosovo-malinový krém

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce kokosového/třtinového cukru
  • prášek z lyofilizovaných malin


Na dokončení

  • čerstvé maliny
  • ruby čokoláda




Plechovku kokosového mléka dáme přes noc do lednice, aby se oddělila tučná vrstva. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Mandlové mléko smícháme s jablečným octem a odložíme stranou. 


Cukr vyšleháme s olivovým olejem. Přilijeme mandlové mléko a zašleháme. Přisypeme špaldovou mouku, prášek do pečiva, sodu, špetku soli, citrónovou kůru i šťávu a zpracujeme v kompaktní hmotu. Těsto přendáme do chlebíčkové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 45 minut. 


Mezitím si připravíme krém. Z plechovky kokosového mléka oddělíme tučnou vrstvu a pouze tu použijeme. Vyšleháme ji do podoby šlehačky pomocí ručního šlehače. Obarvíme práškem z lyofilizovaných malin a dle chuti dosladíme. 


Můžeme jen tak pomazat chlebíček. Případně, kdo si chce trošku vyhrát, může použít cukrářský pytlík. Na závěr můžeme ještě posypat hoblinkami ruby čokolády či ozdobit čerstvými malinami, práškem z lyofilizovaných malin atd. 





2 komentářů:

  1. Óóó mňa, hneď sa mi sliny zbierajú.
    Budem rada ak sa zastavíš aj u mňa na blogu: http://lifeforjul.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)