Mrkvová pomazánka s mandlemi a řepová s karamelizovanými ořechy

 

Je to pořád dokola, jednou za čas se dokopu k nějaké té pomazánce, a pak si nadávám, proč je nepřipravuji častěji. Je to taková jednoduchá rychlovka a nadělá tolik parády. Člověk hned nemá pocit, že si jen něco vytáhl z lednice s pečivem, jak to poslední dobou praktikujeme... To musím přiznat. 

Tentokrát jsem chtěla připravit mrkvovou, kterou znám z domu od mamky, ale musela/chtěla jsem ji přetvořit rostlinnou variantu. Je vlastně vcelku obyčejná, ale mandle jí dodávají takovou příjemnou jemnou chuť a krásně křupou... Druhá, řepová je taky moje oblíbená, tentokrát vyšperkovaný zkaramelizovanými ořechy. To je možná pro někoho piplačka navíc, ale vyplatí se... Doporučuji připravit jich víc a využít pak třeba do salátu...



Mrkvová pomazánka s mandlemi


  • cca 100 g najemno nastrouhané mrkve
  • 125 g rostlinné lučiny, používám Lunter krémovou
  • 2 lžíce kokosové zakysané smetany
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce mandlových plátků



Mrkev oloupeme a nastrouháme. Smícháme ji s lučinou a smetanou. Dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a na závěr přimícháme mandlové plátky. Můžeme ihned podávat či nechat odležet v lednici.





Řepová pomazánka s karamelizovanými vlašskými ořechy


  • 4 lžíce třtinového cukru
  • troška vody
  • hrst vlašských ořechů
  • 150 g uvařené najemno nastrouhané červené řepy
  • 125 g rostlinné lučiny, používám Lunter krémovou
  • 2 lžíce kokosové zakysané smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • sůl, pepř


Začneme přípravou zkaramelizovaných ořechů. Na pánvi opatrně rozpustíme cukr, přidáme trošku vody, nasekané ořechy a odstavíme z plotny. Necháme vychladnout a pak ještě posekáme na malé kousky. Uvařenou červenou řepu oloupeme, najemno nastrouháme a smícháme s lučinou, smetanou. Dochutíme octem, solí pepřem. Na závěr ještě vmícháme ořechy a můžeme podávat.



1 komentářů:

Děkuji za komentář :-)