Tempeh s kokosovou rýží (V)

 

Tofu se u nás točí až podezřele často na úkor ostatních alternativ typu tempeh, seitan... Proto mám vždy radost, když mohu přispět novým receptem, kde figuruje některá ne z tak oblíbených bílkovin. 


Takto rozdrobený tempeh mi asi chutná víc jak klasicky na kostičky či plátky. Skvěle jej doplňuje kokosová rýže a sójová marináda. Celý pokrm jsem ještě doplnila brokolicí, abych měla dostatek zeleniny.




Tempeh s kokosovou rýží


(2 porce)


Kokosová rýže

  • jasmínová rýže, množství dle vás
  • voda dle množství rýže
  • šťáva z 1/2 limety
  • 1 lžička kokosového cukru
  • 1 lžíce strouhaného kokosu


Tempeh

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce tamari omáčky
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • 1 lžička srirachy 
  • 1 lžíce rýžového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 jarní cibulky
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 balení tempehu


Na dokončení

  • kokosové plátky
  • jarní cibulka
  • limeta


Rýži připravíme dle návodu na obalu. Já používám rýžovar, jen jsem tentokrát přidala šťávu z limetky, kokos a cukr. 


Tempeh si pomocí rukou rozdrobíme na menší kousky. V hrníčku prošleháme sójovou omáčku s tamari omáčkou, javorovým sirupem, limetovou šťávou, srirachou. Na oleji zpěníme cibulku, česnek, zázvor a přisypeme tempeh. Zalijeme připravenou omáčkou a krátce povaříme. 


Rýži rozdělíme na talíře, doplníme tempehem, posypeme kokosovými plátky, nakrájenou jarní cibulkou, doplníme limetkou a můžeme podávat. 



2 komentářů:

  1. V úvodu je psáno o brokolici, ale nikde ji v receptu nevidím ... Kdypak se má přidat a kolik jí má být? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přidala jsem ji až na závěr jako přílohu, jen jsem ji připravila v páře, nijak se do receptu nezakomponovává.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)