Mám pocit, že linecké peče snad každá rodina. Alespoň mně to tak přijde, že na žádné návštěvě nechybí. A já se vlastně nedivím. Klasika je klasika... ale kdo bude trošku odvážnější může zkusit třeba tyto varianty:
- Mandlové linecké s kokosovým karamelem
- Kakaové linecké s čokoládou
- Mandlové linecké s oříškovým máslem
- Makové linecké s povidly
- Arašídové linecké
Nevybrali jste? Pak musíte tuto verzi s mákem, mletými mandlemi a šípkovou marmeládou.
Makové linecké s šípkovou marmeládou (V)
(cca 30 slepených ks)
Těsto
- 110 g hladké špaldové mouky
- 50 g mletého kokosového/třtinového cukru
- 75 g mletých mandlí
- 25 g mletého máku
- 1 lžíce celého máku
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
- 115 g tuku typu Bio Alsan
Na dokončení
- šípková marmeláda
- mletý cukr
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.
Začneme přípravou těsta. Ve velké míse smícháme mouku s cukrem, mandlemi, mletým i celým mákem, skořicí, a špetkou soli.
Přidáme tuk a rukama vypracujeme těsto. Zabalíme jej do potravinové fólie či jinak zajistíme, aby v lednici neoschlo a dáme jej chladit do lednice alespoň na hodinu, ideálně přes noc.
Poté rozválíme těsto a vykrajujeme oblíbené tvary.
Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut. Po vychladnutí slepujeme šípkovou marmeládou. Před podáváním můžeme ještě pocukrovat.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)