Masarykovo cukroví (V)

 


Tohle klasické staročeské cukroví znám už dlouho, ale upřímně jsme ho doma nikdy nepekli. Přitom je to taková rychlovka... přesně takto si představuju,  tu bleskovku, když nestíháte a přesto chcete na stůl nějaké to cukroví nebo děti přijdou s tím, že mají zítra besídku a potřebují krabičku cukroví (přesně tak, jak jsme to dělávaly my)


Variant na toto cukroví jsem viděla více. Někdo je připravuje s lískovými ořechy, někdo s vlašskými. Někdo ještě do těsta přidává kakaový prášek.... mně se vizuálně líbí víc lískové ořechy, ale příště určitě vyzkouším i s vlašskými. 




Masarykovo cukroví (V)


(cca 30 ks)


  • 100 g lískových ořechů
  • 170 g hladké špaldové mouky
  • 60 g kokosového/třtinového cukru
  • 120 g tuku typu Bio Alsan
  • mletý cukr 



Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Ořechy namočíme předem do vody, alespoň na půlhodinu, ideálně hodiny dvě.


Ve velké míse smícháme mouku s cukrem, tukem a rukama zpracujeme těsto. Na závěr zapracujeme ořechy. 


Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vytvarujeme do tvaru válečku, zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočívat do lednice přes noc.


Následující den ostrým nožem nakrájíme na cca 1 cm silná kolečka. Rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut. 


Ještě teplé obalujeme v cukru. 



1 komentářů:

  1. Moc Vás zdravím, chtěla bych se jenom zeptat, v jaké teplotě má být tuk...? Použila bych klasické máslo...:)
    Předem děkuji a přeji krásný advent. :)
    Alu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)