Pravdou je, že si tu píšu recepty, které chutnají především mně. Proto tu je tolik kokosových, čokoládových, ořechových a makových sladkostí :-) no jo... Tak doufám, že tu mám i nějaké milovníky máku, protože tak vláčný chlebíček jen tak nepotkáte. A mimoto je mák významným zdrojem vápníku a železa, takže ho prostě zkusit musíte :-)
Makový chlebíček s citrónovou polevou (V)
Chlebíček
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g mletého máku
- 70 g kokosového/třtinového cukru
- 2 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička mleté skořice
- kůra z 1 bio citrónu
- 2 hrnky mandlového mléka či jiného
- 1/4 hrnku kokosového oleje
Citrónová poleva
- 150 mletého cukru
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce horké vody
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.
Ve velké míse smícháme mouky s mákem, cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli, škrobem, skořicí, citrónovou kůrou.
V menší misce prošleháme mléko pokojové teploty s rozehřátým kokosovým olejem. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu.
Těsto nalijeme do formy, uhladíme a dáme péct zhruba na 50 - 60 min.
Po vyjmutí z trouby necháme zcela vychladnout na mřížce a mezitím si připravíme polevu. Cukr smícháme s citrónovou šťávou, vodou a potřeme povrch chlebíčku.
Můžeme ještě ozdobit kolečky citrónů, ale počítejte s tím, že citróny pouští šťávu a rozmáčí polevu.
Jestli tohle není nejlepší kombinace světa :) Krásné fotky (jako vždy) :)
OdpovědětVymazatpřesně tak, miluji :-) a děkuji za komentář
Vymazat