Po hodně dlouhé době opět regulerní slaný recept. Žádná polévka, pomazánka... ale pořádné jídlo, které pěkně prohřeje a zasytí. Nemám ráda, když se nějaké věci označují jako nej, ale tohle je opravdu nejkrémovější kari, které jsem kdy jedla. To dýňové pyré je zázračné, to prostě musíte zkusit. A nejlepší je opět připravit více porcí, protože uleželé chutná ještě líp.
Dýňové kari (V)
(cca 4 porce)
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička kari prášku
- sůl, pepř
- 1/2 brokolice
- 1 malá cuketa
- 1 zelená paprika
- 4 velké žampiony
- 1 malá batáta
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 hrnek dýňového pyré
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 1 hrnek kokosového mléka
Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, zázvor, římský kmín, kurkumu, kari, sůl, pepř. Necháme rozvonět.
Přidáme nakrájenou zeleninu, promícháme a zalijeme plechovkou rajčat, dýňovým pyré, vývarem. Zmírníme plamen a necháme zeleninu změknout. Na závěr vmícháme kokosové mléko, případně ještě dochutíme.
Podáváme s jasmínovou rýží.
Tenhle recept na dýňové kari je přesně to, co jsem hledal. :) Skvělý podzimní recept, který spojuje jednoduchost s exotikou. Kombinace jemné dýně a voňavého koření mě hned nalákala k vyzkoušení. A protože miluju pikantní jídla, určitě do receptu přidám i trochu chilli papriček, aby měl pokrm ten správný říz.
OdpovědětVymazat