Po hodně dlouhé době opět regulerní slaný recept. Žádná polévka, pomazánka... ale pořádné jídlo, které pěkně prohřeje a zasytí. Nemám ráda, když se nějaké věci označují jako nej, ale tohle je opravdu nejkrémovější kari, které jsem kdy jedla. To dýňové pyré je zázračné, to prostě musíte zkusit. A nejlepší je opět připravit více porcí, protože uleželé chutná ještě líp.
Dýňové kari (V)
(cca 4 porce)
- 2 lžíce řepkového oleje
 - 1 cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 2 cm čerstvého zázvoru
 - 1 lžička římského kmínu
 - 1 lžička mleté kurkumy
 - 1 lžička kari prášku
 - sůl, pepř
 - 1/2 brokolice
 - 1 malá cuketa
 - 1 zelená paprika
 - 4 velké žampiony
 - 1 malá batáta
 - 1 plechovka krájených rajčat
 - 1 hrnek dýňového pyré
 - 1 hrnek zeleninového vývaru
 - 1 hrnek kokosového mléka
 
Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, zázvor, římský kmín, kurkumu, kari, sůl, pepř. Necháme rozvonět.
Přidáme nakrájenou zeleninu, promícháme a zalijeme plechovkou rajčat, dýňovým pyré, vývarem. Zmírníme plamen a necháme zeleninu změknout. Na závěr vmícháme kokosové mléko, případně ještě dochutíme.
Podáváme s jasmínovou rýží.



Tenhle recept na dýňové kari je přesně to, co jsem hledal. :) Skvělý podzimní recept, který spojuje jednoduchost s exotikou. Kombinace jemné dýně a voňavého koření mě hned nalákala k vyzkoušení. A protože miluju pikantní jídla, určitě do receptu přidám i trochu chilli papriček, aby měl pokrm ten správný říz.
OdpovědětVymazat