Tak trochu jiná příloha... kapusta

Na úvod dnešního příspěvku bych Vám chtěla popřát vše nejlepší v novém roce :-) Přála bych si, abyste prožili rok plný krásných zážitků, splněných přání, lásky, přátelství, pracovních, studijních úspěchů a vnitřní pohody...




Nový rok je pro řadu lidí symbolem něčeho nového, šance, jak začít žít zdravěji, změnit stravovací návyky, začít se sportem... Já se s tímto postojem příliš neztotožňuji, a když už doufám, že to nebude pouze nějaké krátkodobé nadšení, které za týden, měsíc vyprchá a navrátí se ke svým starým návykům. Že když už se pro změnu člověk rozhodne, má to v hlavě natolik srovnané, že to nebude pouze o pevné vůli, ale o přesvědčení, odhodlání...ale dost povídání, teď už k vaření, kvůli tomu tady jsme...



Příloha nemusí být jen klasická rýže, brambory, knedlík, těstoviny... ani "módnější" kuskus, bulgur, quinoa.... 

Po svátcích je většina z nás tak přesycena, že věřím, že jako příloha bohatě stačí zelenina. Nemyslím tím syrovou zeleninu, ta mi postačí tak večer, ale k obědu by mě příliš nenasytila, proto občas sáhnu po různě tepelně upravené zelenině. Ať už pečené, či třeba pyré (hráškové, celerové, dýňové...). Jako další variantu dnes přináším kapustu. 


Kapusta s lískovými oříšky

(4 porce)




  • 1/2 hlávky kapusty
  • 1 lžíce másla
  • 50g sušené šunky 
  • 50g lískových oříšků
  • sůl, pepř





Nejprve jsem si omyla kapustu a nakrájela na tenké proužky. Dala jsem vařit osolenou vodu, jakmile začala vřít, dala jsem listy kapusty povařit asi na 5 minut. Listy jsem vyjmula a dala okapat. Na másle jsem opražila šunku, po chvilce jsem přidala oříšky a hlídala, aby se nepřipálily. Až byly krásně zlatavé a šunka voňavá, přidala jsem kapustu a míchala asi 10 minut, záleží, jak moc chcete mít kapustu "hotovou". Na závěr jsem osolila a opepřila. Takto upravenou kapustu můžete jíst jen tak nebo třeba k pečenému kuřeti...


5 komentářů:

  1. vím, že kapusta chutná určitě mnohem lépe, než jak si ji pamatuju ze školní jídelny, ale od té doby jsem ještě nikdy nenašla odvahu ji zkusit :D tak moc mi ji ta škola zprotivila..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je právě škoda, ty přetrvávající předsudky z jídelen/dětství... Stejně to tak má spoustu lidí s řepou, dýní. Znali jedinou úpravu a bylo.

      Vymazat
  2. Nádherná paleta zelených odstínů a k tomu ta růžová šunka... No, křičí to sněz mě!

    Jedno z mých tajných předsevzetí je začít se více věnovat mnou jinak přehlíženým druhům zeleniny, třeba kapustě, nebo zelí, tedy takové to nadýmavé nenóbl lupení :-) a pak také zelenině, kterou neznám a nepoužívám, třeba čekanka, nebo chřest, proboha! Jsem snad poslední na téhle planetě, kdo nepoužívá chřest... jsem ostuda...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pipi,
      nebudeš věřit, ale přesně proto jsem sáhla po kapustě, protože je přehlížená (i z mé strany) a náš jídelníček není nikdy dost pestrý. Na čekanku si taky pěkně dlouho brousím zuby a chřest jsem měla minulou sezónu snad dvakrát, ale v té nejjednodušší úpravě (zabalený v sušení šunce a na páře), ale hned jak začne sezóna, chci zkusit risotto a spoustu dalších receptů.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)