Tyhle sušenky jsou asi poslední recept před vánoční sérií. I když letos to bude asi trošku skromnější oproti loňsku, ale věřím, že mi odpustíte :-) Každopádně si myslím, že i tyhle sušenky by mohly být považovány za vánoční, protože jsou plné zázvoru a skořice. Je to úplně jiný typ sušenek, které jsem doposud pekla. Klidně si dokážu představit udělat je v menší variantě a slepovat. Po upečení jsou sušenky velmi křehké, takže jim dejte čas, jinak by vás mohly potrápit a polámat se.
Zázvorové tenké sušenky
(cca 9 ks)
- 50 g Bio Alsanu
- 50 g kokosového/třtinového cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička vody
- 1 lžíce melasy
- 75 g hladké špaldové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky dýňového koření
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.
Alsan utřeme s cukrem v hladký krém. Kukuřičný škrob prošleháme s vodou a melasou. Přilijeme ke směsi a zapracujeme. Přidáme mouku, prášek do pečiva, sodu, špetku soli, skořici, zázvor a dýňové koření. Zpracujeme v kompaktní hmotu.
Těsto přikryjeme potravinovou fólií či jinak zajistíme, aby neosychalo. Dáme odpočívat do lednice alespoň na půl hodiny. Poté pomocí rukou či lžičky tvarujeme kopečky , které klademe na plech ve větších rozestupech. Pomocí rukou "rozplácneme" a pečeme v předehřáté troubě zhruba 8 - 10 minut.
Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Lucinko,vypadají nádherně. Roztečou se nebo jsi mě tak důkladně rozplácla?
OdpovědětVymazatKrásné podzimní dny.
Bohunka
rozplácla jsem je, ale i tak se více rozjely.
Vymazat