Recenze: Sušička Optimum P200



Myslím, že je právě ten pravý čas po sérii receptů a travel guidů na recenzi nějakého spotřebiče, protože přiznejme si to, bez nich bychom byli u spousty receptů nahraní a výsledný produkt pro nás jednoduše nedosažitelný. 

Ne že by byla sušička něco, bez čeho bychom nebyli schopni fungovat, to rozhodně ne. Až donedávna jsem si bez ní relativně spokojeně žila. S vědomím, že jednou bych si ji mohla pořídit, protože je přece super mít vlastní sušené ovoce bez přidaného cukru, a naopak nemít po celém bytě rozprostřeny papíry se sušenými houbami a tak. Ale když se mi zabydlela v kuchyni, hned se můj repertoár rozrostl o slušnou dávku nových typů pokrmů, které do jídelníčku vnesly vlnu něčeho nového a nepochybně jej obohatily.




Abych byla konkrétní, jde o model Optimum 200 od společnosti Froothie. Webovky českého zastoupení naleznete zde. Ještě na úvod musím uvést, že nemám žádnou dosavadní zkušenost s jinou sušičkou, takže půjde o recenzi čistě tohoto modelu z pohledu běžného uživatele.




Jako vždy začnu designovou stránkou. Sušička má velmi jednoduché a elegantní provedení. Líbí se mi černá barva, oproti různým divočinám, co si dnes výrobci vymýšlí. Není to ale žádný drobek, takže pokud se už tak v kuchyni mačkáte a nevíte, kam se všemi spotřebiči, předem bych zvážila, kam ji zabydlíte. Nepůjde zřejmě o spotřebič, po kterém budete sahat denně, takže určitě postačí kus místa ve spíži či kdekoliv jinde, odkud ji snadno vytáhnete, až budete potřebovat. 

Sušička je složena z těla a 6 zásobníků, které jsou vhodné i do myčky, ale já jsem je za dobu používání upřímně ještě nemyla. Vždy si rozložím papír na pečení a mám ušetřenou práci. Prostoru pro sušení nabízí opravdu dost, zatím se mi nepodařilo zaplnit všech 6 zásobníků, snad s úrodou jablek? Ale pokud byste plánovali rozjet sušení ve velkém, je k dispozici i varianta s 10 zásobníky. 

Sušička disponuje digitálním 40hodinovým časovačem, nastavitelným termostatem  Součástí sušičky je také zásobník z pletiva, nepřilnavý zásobník a čistící kartáček.




Celé sušení funguje na systému Paralex, který by měl zajistit rovnoměrné proudění vzduchu, což jsem se dočetla z příručky a na Webu. Je tedy pravdou, že se mi zatím nestalo, že by se  suroviny vysušily dříve v zadní či jakékoliv části sušičky, takže na tom asi něco bude. 

Manipulace a ovládání je velmi jednoduché a intuitivní. Vždy mám z toho trochu strach, že strávím půl den pročítáním manuálu, ale opravdu na tom nic není. Zvládla jsem to i já během pár minut :-) 

Snadno si tak nastavíte požadovanou teplotu, čas a můžete jít klidně spát. Sušička se poté vypne automaticky sama. To jsem nejčastěji i praktikovala. Nechala jsem sušičku běžet přes noc a ráno jen sklidila "výsledný produkt" :-)




Musím také upozornit, že sušičku uslyšíte pracovat. Je poměrně hlasitá, což by mohlo některé rušit, proto dobře zvažte, kde bude sušení probíhat. Ne že by hučela na celý byt, ale jako většina kuchyňských udělátek nějaký ten zvuk vydává. S tím, že tady je to záležitost na x hodin.




V sušičce jsem zkoušela sušit nejrůznější druhy ovoce ale i různé druhy krekrů, tyčinek, sušenek, palačinky, ovocné plátky atd. Některé jsem i publikovala na blogu, takže kdybyste měli zájem, připomínám :-)

Musli tyčinky
Raw donuty
Raw banánové palačinky
Ovocné rolky

V plánu mám ještě spousty dalších receptů, ale holt den nenafouknu, takže snad časem nějaké recepty přibudou, pokud se samozřejmě povedou :-)




Suma sumárum, je to fajn hračka pro ty, co touží po domácím sušeném ovoci, zelenině, co si chtějí rozšířit repertoár o jiné než tradiční dezerty a pečivo, ale určitě nic bez čeho byste se neobešli :-)






0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)