Jáhelno-quinoový chléb




Kromě "obyčejných" kvasových chlebů mě strašně baví zkoušet různé "alternativní chleby" ze semínek, ořechů, různých obilovin. Ať už jde o pohankovo-semínkový chléb, focacciu, semínkový chléb, life-changing bread, květákový chléb, lněný chléb nebo třeba tento nový :-) I když je to proces poměrně zdlouhavý, není ale vůbec pracný. Zkrátka je třeba jen nechat máčet quinou a jáhly ideálně přes noc, pak už je to hračka...




Jáhelno-quinoový chléb

Inspirace: http://www.wholeheartedeats.com

(1 bochník)


  • 3/4 hrnku quinoi
  • 3/4 hrnku jáhel
  • 4 lžíce psylia
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 hrnek vody
  • dýňová semínka na posypání



Quinou a jáhly si předem namočíme, ideálně přes noc. Následující den slijeme vodu, propláchneme čerstvou.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Psylium promícháme s hrnkem vody a necháme stranou bobtnat. 

Pomocí mixéru mixujeme v hladké těsto quinou, jáhly, psylium, olivový olej, sodu, sůl a jablečný ocet. 

Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto, posypeme dýňovými semínky, mírně zatlačíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba  90 minut. Zhruba v polovině pečení chléb nařízneme, aby unikla pára a byl nadýchaný.

Chléb dopečeme, necháme zcela vychladnout před krájením.







English version

Millet-quinoa bread

Inspiration: http://www.wholeheartedeats.com

(1 loaf)


  • 3/4 cup quinoa
  • 3/4 cup millet
  • 4 tablespoons psyllium
  • 1 cup water
  • 3 tablespoons olive oil
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 teaspoon apple cider vinegar
  • pumpkin seeds



Soak quinoa and millet overnight. Then rinse and dry them. 

Preheat oven to  170 degrees. Whisk psyllium husk with water and set aside. 

Using blender, blend rinsed quinoa, millet, psyllium jell, olive oil, baking soda, salt and apple cider vinegar until smooth. 

Pour the mixture onto a loaf pan. Top with pumpkin seeds and bake for about 90 minutes. After 45 minutes poke the top of the loaf with sharp knife to escape the steam. 

Let the loaf completely cool down before slicing. 


23 komentářů:

  1. Tak ten vypada bajecne!!!! Ten opravdu musim vyzkouset :) Myslis, ze by sla quinoa nahradit treba i pohankou? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle určitě vyzkouším, jen opravdu se jáhly ani quinoa nemusí předtím vařit ? díky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mužu něčín nahradit psyliun? Třeba lněným semínkem? Děkuji Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v tomto případě bohužel nedoporučuji.

      Vymazat
    2. Psyllium jsem nahradila dvěma lžícemi chia, místo quinoy rýži a červenou čočku a povedl se. Děkuji za inspiraci. Terez

      Vymazat
    3. Recept vyzera bajecne! Diky Anonymni za tip na chia semienka!

      Vymazat
  4. Jáhly se nemusí v tomto receptu spařit? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zkouším zrovna péct, místo psylia špalkové otruby, zrpvu jsem měla obavy, ale po umixování se vytvořilo hezké těsto. Doufám, že to dopadne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem i já zvědavá na výsledek s otrubami :-)

      Vymazat
  6. Tak jsem ho před pár dny pekla v kombinaci jáhly-pohanka a přidala taktéž otruby. Výsledek mě mile překvapil. Chutná zajímavě, ale dobře. I mamce chutnal. Příště ho snad jen malinko víc přisolím.
    Děkuji za recept, určitě ho budu dělat častěji, je velmi snadný a zdravý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. super, taky musí vyzkoušet s dostupnější pohankou :-) děkuji za info.

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímalo by mě, jaký používáte mixér? Já výsledné těsto po umixování neměla zcela hladké :-(

    OdpovědětVymazat
  9. ...ale po upečení jsem zjistila, že to vůbec nevadí a na kvalitu chleba to nemá vůbec vliv. Já jsem chléb ještě vylepšila přidáním drceného kmínu, anýzu a fenyklu a musím říct, že jsme si celá rodinka moc pochutnali!

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, prosím, jaký používáte mixer? Já mám robot Eta s mixerem a dnes jsem si ho na tomto receptu málem uvařila. 😡 Musela jsem těsto domixovat tyčovým... Jaká má byt konzistence těsta? Mám strach, že to moje je tuhé, ale už je v troubě, tak uvidíme. Každopádně moc děkuji za všechny recepty, budu zkoušet 😊 Hezký den a díky za odpověď. Julie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. používala jsem tyčový a bez problému. Já měla těsto spíše tekutější.

      Vymazat
    2. Děkuji moc. Příště zkusím použít menší hrnek... 😃 Ale chlebík, i když tužší, chutnal.Mějte hezké dny.

      Vymazat
  11. Dovolím si povedať konštruktívnu kritiku, pretože fotky sú síce pekné ale vôbec nevidno že chlieb je mokrý a presne taký som nechcela. Ale hlavne že vidno avokádo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za podnět, příště se pokusím zachytit i strukturu chleba..

      Vymazat
  12. jaké psylium máte na mysli? já i pořídila celá semínka jitrocele indického (ne takový ten klasický drcený prášek, jestli mi rozumíte:), půjde to použít?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)