Spirulinové kuličky




Tak jsem si myslela, že závislostí může být jen burákové máslo, No neudělám týden nějaké nepečené kuličky a už mám takový zvláštní pocit, že mi tak trochu chybí, možná trochu víc. A že by mohlo jít o nějakou monotónnost? Tak o té nemůže být ani řeč, vezměte si, kolik máme druhů ořechů, oříšků, kolik sušeného ovoce a dalších surovin, a co teprve těch chuťových kombinací... 


Kuličky jsem tentokrát obohatila o spirulinu, další zázrak z kategorie super potravin, v podobě sladkovodní řasy, která dodává energii, posiluje imunitní systém, zmírňuje stres a zpomaluje stárnutí, napomáhá trávení, působí pozitivně na vysoké krevní tlak atd. Pro vegany představuje určitě důležitý zdroj bílkovin, ale i železa, zinku, draslíku, beta-karotenu, vitamínu B12, prostě něco, co by nemělo ve Vašem jídelníčku chybět :-)



Spirulinové kuličky

Inspirace:http://www.happyheartedkitchen.com

(15 ks)


  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 hrnek datlí
  • 2 lžíce kakaových bobů
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce spiruliny






Datle jsem si předem namočila, klidně přes noc. Ořechy jsem si nasekala na menší kousky. Následně jsem slila z datlí vodu a rozmixovala je s nasekanými ořechy, kakaovými boby a kokosovým olejem v celistvou hmotu. Kdyby byla příliš lepivá, přidejte další ořechy, kakaový prášek, případně dejte hmotu ztuhnout do lednice.

Pomocí rukou jsem tvarovala menší kuličky, které jsem obalovala ve směsi kakaového prášku a spiruliny. Kuličky jsem skladovala v lednici.










 English version

Spirulina balls


Inspiration:http://www.happyheartedkitchen.com


(15 pcs)


  • 1 cup walnuts
  • 1 cup dates
  • 2 tablespoons cacao nibs
  • 1 teaspoon coconut oil
  • 2 tablespoons cacao powder
  • 1 tablespoon spirulina powder






At first, I soaked dates, could be over night. I chopped walnuts. Then I drained them and blended with chopped walnuts, cacao nibs, coconut oil until well combined. If it were too sticky, add more walnuts or cacao powder  or placed the dough in the fridge for a while.  

Using hands, I shaped the dough into little balls and rolled them in the mixture of cacao powder and spirulina powder. I stored balls in the fridge.



6 komentářů:

  1. Luci, ke koupi a konzumaci řasy jsem ještě neměla odvahu, prvně jsem myslela, že jsou to nějaké slané špenátové kuličky. Nepečené kuličky jsou velice snadné, kreativní a vynikající záležitost, kterou zvládají i děti a moc je to baví. Babička dostala home made bonbonieru od dcer a inspirovala jsem se tady u tebe.
    Krásnou neděli.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je super, určitě potěšila víc jak ta kupovaná :-) ony ty kuličky možná nevypadají až tak lákavě, ale chutnají jako každé jiné, skvěle :-)

      Vymazat
  2. Achjo, zítra musím pro ořechy :D a hned je vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Do tohoto receptu bych se upřímně bála jít, jelikož řasy obecně špatně snáším. Nicméně už jsem z mnoha zdrojů slyšela chválu na spirulinu a její pozitivní účinky, tak třeba tomu dám někdy šanci :) Zrovna tyhle kuličky mě lákají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já tam tu řasu vůbec necítím, pokud teda čekáš, že bude aromatická jako v případě sushi.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)