Vánoční speciál - domácí dárky

I když se nás obchodníci snaží přesvědčit o tom, jak potřebujeme všechny ty drahé dárky v podobě elektroniky, drahých parfémů, kabelek aj. Ale já Vám nevím, mě prostě baví tomu dát víc, než jen vyluxovat peněženku. Popřemýšlet, čím potěšit dotyčného, sehnat materiál a pak si vyhrát jeho výrobou a balením. Ono to může znít dost složitě a věřím, že málokdo má dnes času nazbyt, ale podmínkou domácího dárku není, že nad ním strávíte dva dny. Kolikrát stačí opravdu málo a vykouzlí radosti plno :-) Mě třeba neskutečně potěšilo, když mi sestra vyrobila domácí šťávu v době, kdy u mě ještě nebyl zabydlen odšťavňovač. Přelila ji do pěkné sklenice, opatřila štítkem a já byla šťastná jak nic, protože věděla, jak mám šťávu ráda. Výrobní hodnota? Na tom nezáleží :-)  Tím nechci říct, že daruji jen vyráběné dárky, jen s každým rokem tvoří větší a větší poměr vůči kupovaným... 

A i když už tu na blogu najdete spoustu tipů na domácí dárky, myslím, že není na škodu vytvořit před Vánocemi takový souhrnný článek a obohatit jej o nějaké nové tipy, kromě toho jsem Vám jej slíbila, tak snad Vás nezklame a najdete tu trochu té inspirace. Opět bohužel, to co budu darovat letos, si musím nechat pro sebe nebo zablokovat blízkým přístup na blog. Ale slibuji, že hned jak výrobky daruji, budete o nich vědět :-)

Vanilkový extrakt- to je taková už klasika. Nemusíte být nijak zruční, nepotřebujete ani moc času. Zvládla to i moje mamka. To že lusky nerozřízla a divila se, že jí extrakt netmavne jak mně, opomeneme :-) Stačí Vám tedy pár vanilkových lusků, vodka a nějaká hezká sklenička. Rozříznout lusky, naplnit jimi skleničky, zalít je vodkou a pak už jen uchovávat v chladnu a tmě, občas protřepat. Doporučuje se nechat je tak alespoň 6 týdnů. Proto bych skleničku opatřila štítkem s pokony, kdy lze extrakt použít a třeba bych je doplnila i tipy, kde jej využít. A že si bez něj už sladké pečení vůbec nedokážu představit, asi víte.




Dalším rychlým tipem je vanilkový cukr. Když procházím v obchodech kolem všech "vanilkových" a vanilínových cukrů, nenechává mě to chladnou. Zkuste si vyrobit vanilkový cukr a už nikdy nebudete chtít ten kupovaný pytlíček. Domácí totiž voní opravdu po vanilce a zase to není nic složitého. Podélně rozříznu lusky, vyškrábu semínka, smíchám je s cukrem, přesypu do vhodné nádoby a doplním ještě luskem. Někdo naopak celý lusk naseká na menší kousky a pak pomocí mixéru rozmixuje. To nechám už na Vás. To mi přijde jako dárek doslova stvořený pro babičku.

Sada na výrobu rostlinného mléka - tento tip není defakto žádný domácí produkt. Jen mi to přijde jako neotřelý dárek, který mého obdarovaného potěšil, tak doufám, že i toho Vašeho. Koupila jsem různé ořechy, plenu, sítko, hezkou sklenici, případně můžete ještě doplnit různými ochucovadly, kterými se obvykle domácí mléka dochucují, např. vanilkový lusk, extrakt, skořice, javorový sirup, datle, muškátový oříšek aj. Hezké bude, když balíček doplníte také návodem, jak se takové mléko připravuje. Na blogu naleznete spoustu receptů, stačí kouknout sem.





Domácí granola/sypané musli - Domácí granolu dostává mamka a ségra už pravidelně k Mikuláši. Opět nejde o nic, co by Vaši peněženku zruinovalo a obdarovaného zaručeně potěší. Receptů na granolu najdete na blogu spousty, já se ale stejně nejradši vracím k této, nic lepšího jsem zatím nejedla. Úplně jiný rozměr dodá granole nějaká krásná sklenice. Loni jsem koupila v Tigeru krásnou sklenici se srdíčkem, na které se dalo psát křídou. Letos se tam opět objevila, tak šup, ty nejhezčí věci bývají hned pryč. Vždy se snažím jedlý dárek opatřit štítkem s informací o jeho složení. Přece jen kolikrát nemusíme vědět o alergiích dotyčných a věřím, že nejsem jediný blázen, kterého zajímá, co vlastně jí.




Směs na muffiny/chlebíček - tímto jsem vlastně před pár lety započala výrobu dárků. V Ikei jsem si koupila sklenici, vybrala si recept na chlebíček/muffiny/koláč a naplnila sklenici všemi sypkými surovinami. Každý ale není na sladké, proto není problém připravit např. směs na slané muffiny. Také jsem někde zahlédla takovou polévkovou směs z různých luštěnin atd. Sklenici doplňte receptem a pokyny, jaké tekuté přísady je třeba přidat a pak už je jen na obdarovaném, kdy si svůj dárek upeče :-) Hezké je, když směs doplníte např. papírovými košíčky. vykrajovátkem, vařečkou aj.




Ořechová másla - opět nic složitého. Je jen potřeba znát dotyčného a vědět, že opravdu ujíždí na ořechových máslech. Protože mám kolem sebe paradoxně většinu lidí, kterým másla nechutnají, je jim po nich těžko, špatně atd. Ale to platí pro všechny dárky, zkrátka dokázat se vcítit do druhého a tomu přizpůsobit dárek. Pokud jste si tedy jisti, že potenciální adept nad máslem zaplesá, nic nebrání tomu umixovat doma trochu toho másla. Hezká nádobka a štítek je už samozřejmostí :-) Na blogu najdete opět spoustu tipů: Kakaové máslo ze slunečnicových semínek, Oříškovo-kokosové máslodomácí nugeta, Perníkové burákové máslo, Para-arašídové máslo, Kakaovo-kokosové máslo. Ale ať připravíte máslo z jakýchkoliv ořechů/semínek, nemůžete šlápnout vedle... 


,

Kandovaná pomerančová kůra - to je typický jedlý dárek. Dumala jsem, co mým blízkým fakt chutná a pak se to snažila "upatlat" doma. Ono totiž skoro všechno jde vytvořit v domácích podmínkách. Zdánlivě obyčejná věc jako pomerančová či citrónová kandovaná kůra pak ale dostává úplně jiné grády. A i když nejste žádní Bio vyznavači, tady bych neváhala.

Kromě kandovaného ovoce určitě potěšíte své blízké i domácím sušeným ovocem. Mluvím tedy za sebe, ale mě neskutečně zahřálo, když jsem loni dostala k Mikuláši od mamky sáček křížal a hrušek, které tak složitě sušila na tajňačku v ložnici, aby nás překvapila. Se sušičkou to bude samozřejmě hračka.

A stejně jak si můžete jednoduše nasušit ovoce, lze i vyrobit oříšky, semínka a sušené ovoce v čokoládě. Protože ruku na srdce, radši nechci znát složení těch kupovaných.




Ochucené oleje jsou dalším důkazem, že domácí dárek nerovná se dřina a moře času. Naplnit sklenici bylinkami, papričkami aj., zalít olejem zvládnete i za 5 minut 12.




Nejen gurmeti určitě ocení domácí kořenící směsi. Na blogu najdete recept na chai koření, dýňové koření, ale těch směsí je mnohem víc. Sestře jsem takto vyráběla třeba grilovací směs, protože ji jeden čas cpala doslova všude a ty kupované.... Taco, Italské, Cajun, Garam Masala aj. Internet je toho plný :-)

Ne že bych Vás chtěla svádět k pití alkoholu, ale svařák k zimě zkrátka patří. Sadu na svařák určitě s povděkem užijete během svátků, kdy se pořádá plno návštěv, sedánků s rodinou, přáteli atd. "Recept naleznete zde. Doplňte nějakým dobrým vínem a hotovo.

Ty čaje byly fakt pracné. Připomínalo mi to dětské časy, kdy jsme šily na panenky, tentokrát jen pytlíky na čajovou směs, kterou si můžete také sami umíchat. Ale doporučuji postupovat podle nějakého předpisu či alespoň nějaké základy nastudovat. Nicméně nemusíte být odkázáni na svůj um švadlenky, dají se již koupit hotové pytlíčky, které jen naplníte. Případně můžete vytvořit jen sypanou směs, která si vyloženě říká o nějakou pěknou čajovku, 




Horká čokoláda mi přijde jako takový univerzální dárek, kterým potěšíte snad každého, babičku, kamarádky, kolegyně v práci, protože kdo nemá rád čokoládu? Není to nijak nákladné, ale poměrně efektní. Stačí Vám kvalitní čokoláda, hořkost už nechám na Vás. Rozpustit ji ve vodní lázni, případně přidat trochu rostlinného mléka, kokosového oleje, připadně doplnit ořechy, kokosem, mrazem sušeným ovocem, nalít do vhodných nádobek, zapíchnout lžičku a nechat zatuhnout. Dřevěné lžičky jsem pořídila loni v Tigeru, ale bohužel nemám zprávy o letošních zásobách. Také jsem tyto čokoládové lžičky doplnila rostlinným mlékem, aby si obdarovaný mohl připravit tuto dobrotu klidně ihned :-) Ještě lepší budou ale určitě s domácím mlékem. No a pokud máte pro někoho hezký hrneček, proč jej nedoplnit právě takovou domácí čokoládou?





Sirupy do kávy/limonády zažívají zlaté časy. Pomalu už nepotkáte kavárnu, která by nenabízela ochucené kávy a nejrůznější domácí limonády. A já musím bez mučení přiznat, že je máme doma také rádi. Ten nejlepší bezinkový sirup sice teď nepřipravíte, ale takový rozmarýnový, mátový, grepový, pomerančový, zázvorový, vanilkový, perníkový zvládnete bez problémů. Stačí svařit vodu s cukrem a požadovanou surovinou, přidáme trochu citrónové šťávy a hotovo.




Nakládaný hermelín mi přijde jako typický dárek pro chlapa. I když... znám i dámy, které by se po něm utloukly, tak proč ne :-) Každopádně, zase je to strašně jednoduché, stačí Vám šikovná sklenice, pár hermelínů, olej, bylinky, koření a trochu té fantazie k vytvoření své vlastní zajímavé chuťové kombinace.




Už nějaký ten čas vyrábím spoustu kosmetiky vlastní.  Pleťový, oční krém, balzám na rty už asi nikdy nekoupím v obchodě. Proto mi přijde fajn někoho, kdo to ocení, pár kalíšky obdarovat. Můžete třeba jako já loni vyrobit takový koupací balíček obsahující koupelovou sůl, bomby do koupele, masážítka, olejové formičky do koupele. Nejsem žádný kosmetický guru, proto ani na blog nepřidávám recepty a raději se většinou inspiruji základními recepty u Míši z blogu Kiss a bee nebo delamesitosami.cz. Samozřejmě, že můžete vyrobit vysoce sofistikovaný produkt, pro moje potřeby jsem si prozatím vystačila s bambuckým máslem, kokosovým olejem, dalšími oleji (jojobový, lískooříškový, mandlový), vosky, vitaminem E, přírodními barvivy, esenciálními oleji.Takže opravdu nemusíte vykrást banku, abyste si mohli doma něco umíchat.  




Hodně často se mě ptáte, kde kupuji všechny ty skleničky a nádobky... Nejsem ochotna za ně dát majlant, proto jsem pečená vařená v Ikei, NanuNana, Kiku, Tigeru občas i Butlers, i když ti jsou dle mě už dražší. Pak třeba ty dřevěné lopatičky výše koupíte v Manufaktuře, letos jsem tam i zahlídla větší verzi. Všechny mašličky, krajky kupuji v galanteriích, vyjdou podstatně levněji než již balené v marketech a jiných obchodech. V Brně nám nedávno otevřeli novou prodejnu Stoklasa na České, no pravděpodobnost, že se tam potkáme, je opravdu velká, jsem tam skoro pořád :-) Suroviny a nádobky na kosmetiku kupuji u Ekokozy. 

Uf, tak to by bylo asi vše. Pokud máte nějaký dotaz, určitě se nebojte optat, pokusím se co nejdříve odpovědět či poradit :-)





16 komentářů:

  1. Lucko, také u mne rok od roku přibývá dárků, které vyrábím obdarovávanému sama na míru. A mám pocit, že z něj obdarovávaný má opravdu často větší radost než z dárků, které koupím za hodně velké peníze, ale bez většího vlastního přičinění. Díky moc za rozšíření nápadů na DIY dárky o další zajímavé kulinářské tipy. Sama spíš šiju, háčkuji, vyšívám... ale čas od času daruji právě dárek z této kategorie. Takže možná doplním Tvůj seznam ještě o pár vlastních kulinářských tipů - babičce a taťkovi dávám každoročně vynikající bezinkový likér z černých bobulek černého bezu, taťka si jeden rok pochutnával na domácích cookieskách a doslova se o ně s mamkou rvali, dalším tipem je domácí pečený čaj... A souhlasím, když se vše zabalí do krásných láhví, sklenic, nádob a jemně dozdobí stuhou ap., jsou to dárky k pohledání! Krásný večer A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. také jenom nedělám jedlé dárky, ale nerada bych ostatním fušovala do řemesla, myslím, že tu jsou větší odborníci na šití, pletení, kosmetiku atd.

      Vymazat
  2. To sú skvelé tipy! Veľmi milučké a určite potešia o niečo viac ako kúpené darčeky :))

    OdpovědětVymazat
  3. Udělat tento článek ti určitě muselo dát velkou práci. A nakopla si mě k tomu, abych udělala ten vanilkový cukr :) Jestli je opravdu tak skvělý, jak o něm všichni tvrdí, tak mi to přijde jako v celku jednuduchá věc :) Takže se možná babička dočká :-)

    OdpovědětVymazat
  4. super článek :). Už tím loňským jsi mě inspirovala natolik, že letos budu polovinu dárku vyrábět sama.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásné věci, určitě se inspiruju. Také plánuji článek o vyrobených dárcích, ale spíš ty nejedlé. Jinak jsem na svém blogu nedávno vystavila máslo z vlašských ořechů, doma mělo úspěch :-) Užijte si víkend, Iva

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za dokonalé nápady na dárky ! :) Skoro každé Vánoce některé dárečky vyrábím a tyhle tipy jsou přesně to co jsem hledala <3

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý večer, nedávno jsem objevila Váš blog a je naprosto dokonalý. Máte můj obdiv, jen mi řekněte, jak to stíháte, když si tolik věcí a surovin vyrábíte doma.
    Ještě jeden dotaz, když napíší nový komentář u staršího receptu, zobrazí se Vám?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no asi je to trochu o plánování času, sama mám pocit, že nic nestíhám :-) Komentovat můžete každý článek a já jej uvidím :-)

      Vymazat
  8. Páni, boží článek! Moc děkuji za tipy, nejspíš udělám ten vanilkový cukr pro babičku a nakládaný hermelín pro tátu, mámě určitě budu vyrábět právě koupelovou sůl a šumivé bomby a pak jsem dnes ukuchtila pro přítele sklenici slaného karamelu (oba se po něm můžem utlouct).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zrovna ten slaný karamel mě zaujal u tebe na blogu a dumám, jak jej "ozdravit" :-D

      Vymazat
  9. Tohle úplně dokonalý článek! Je vidět, že je za tím obrovská práce a čas! Moc mi pomohl, každý rok mám s výběrem dárků větší a větší problémy a v tomto článku jsem našla dárek snad pro úplně pro každého, od kamarádky po dědu :)

    OdpovědětVymazat
  10. To je naprosto úžasné! Můžu se zeptat sirupy do kávý jaký je poměr vody a cukru?děkuji Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. obvykle se dává na 1 l vody 1 kg cukru, ale já dávám méně, záleží, jak máte rádi sladké :-)

      Vymazat
    2. Moc děkuji zítra vyzkouším. A děkuji za spoustu inspirace.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)